Германската компания за спортни стоки "Адидас" има интерес към локации, които могат да дадат добавена стойност в развитието им на дигитални продукти и технологии. Това стана ясно при посещението на министъра на икономиката и индустрията на Република България Никола Стоянов в централата на "Адидас" (Adidas). Той разговаря с изпълнителния директор на компанията Каспър Рорщед и представи възможностите за инвестиции в страната ни, съобщиха от българското икономическо министерство.

Министър Никола Стоянов е отбелязал, че България е трета в света по ИТ специалисти на глава от населението и е в "топ 10" на страните с високообразовани софтуерни инженери в Европа, чиито брой е достигнал над 50 хил. души през 2021 г., а общият брой на заетите в ИКТ сектора надхвърля 200 хил. души.

"България има интерес от привличането на инвеститори, които ще дадат добавена стойност на българската икономика. "Адидас" е бранд, който говори сам за себе си и аз съм сигурен, че страната ни може да предложи много възможности, ако се доверите и инвестирате в България", е подчертал министър Стоянов.

Той е представил и възможностите на първия технологичен парк в България - София Тех Парк, като подходящо място за локация на нов проект на "Адидас" в България.

"Ръководството на компанията сподели отличните си впечатления от България като извор на таланти в сферата на ИКТ, дигитализацията и иновациите и не скри сериозния си интерес към възможностите за инвестиции у нас", посочват от българското Министерство на икономиката.

Двете страни са се договорили разговорите да продължат в България, като още следващия месец делегация на "Адидас" ще бъде на посещение в страната ни.