Автомобилните производители Volkswagen и BMW са сред инвеститорите в европейската "гигафабрика" за литиевойонни батерии, която трябва да конкурира тези на Илън Мъск в Щатите.

По проекта работи шведската компания Northvolt, от която обявиха, че са успели да привлекат още 1 милиарда долара, необходими за строежа.

От нейното ръководство посочват, че изграждането на завода в шведския град Шелефтео ще започне през август тази година.

Заедно с това от Northvolt посочват, че вече имат поръчки за бъдещата продукция, които трябва да бъдат реализирана до 2030 година. Те са на обща стойност от 13 милиарда долара, съобщава Reuters.

Строежът на европейската "гигафабрика" ала Tesla започва през 2018-а

Строежът на европейската "гигафабрика" ала Tesla започва през 2018-а

Най-голямата шведска електрическа компани инвестира в проекта

Заводът за батерии е най-големият индустриален проект в Швеция за последните няколко десетилетия и ще играе ключова роля за навлизането на Европа на този пазар, където в момента доминират компании като азиатските CATL, Samsung и LG Chem.

"Постижението днес е не само важно за Northvolt, но е ключово за Европа, което показва, че сме готови да се състезаваме в следващата вълна на енергийния сектор", посочва главният изпълнителен директор на шведската компания Петер Карлсон, който е бивш мениджър в Tesla.

Пред журналисти той коментира още, че производството в завода Northvolt One ще започне през 2021 година.

ABB ще участва в проекта за европейската "гигафабрика" като на Tesla

Лидер с бизнес в България влиза в европейската “гигафабрика” ала Tesla

Производствената база ще започне работа през 2020-а

Очакванията са инвестициите в проекта да бъдат в размер на милиарди евро. Сред инвеститорите досега освен Volkswagen и BMW са още шведските пенсионни фондове AMF Folksam, дъщерното дружество на веригата IKEA - IMAS, както и американската Goldman Sachs.

Също така Европейската инвестиционна банка ще отпусне заем от 350 милиона евро за проекта.

Volkswagen планира да закупи около 20% от акциите в производителя Northvolt. В завода ще през 2023 или 2024 година трябва да започне производството на батерии за моделите на германския концерн.