Държавният Руски фонд за преки инвестиции (РФПИ) и Cadila Pharmaceuticals Ltd., една от най-големите частни фармацевтични корпорации в Индия, се споразумяха за съвместни инвестиции в проект за създаване на иновативен фармацевтичен комплекс и завод за инжекционни препарати в Русия. Споразумението беше подписано в рамките на 27-ия Международен икономически форум в Санкт Петербург, съобщи ТАСС.

Размерът на инвестициите, необходими за изпълнението на първия етап на проекта, се оценява на 10 млрд. рубли (около 120 млн. долара). От тях, РФПИ ще инвестира до 1,5 млрд. рубли.

Според предвижданията, капацитетът на фармацевтичния комплекс ще надхвърли 1 млрд. единици лекарствени продукти (включително лекарства за лечение на сърдечносъдови заболявания, гастроентерология и диабет) и около 1,5 хил. тона активни фармацевтични съставки годишно, с възможност за разширяване на производствените обеми в бъдеще. Очаква се заводът да бъде пуснат в експлоатация през 2027 година.

Понастоящем индийската Cadila доставя редица лекарства на руския пазар, а благодарение на споразумението с РФПИ за изграждане на комплекс в Русия, компанията ще може да локализира производството си на фармацевтични продукти. При това, някои от планираните за производство лекарствени средства ще заменят вносните им аналози. Някои от лекарствата, планирани за производство в новото предприятие, преди не са произвеждани в Русия.

Cadila разработва, произвежда и продава фармацевтични продукти в повече от 45 терапевтични области, включително сърдечносъдови, гастроентерологични и антидиабетни лекарства, антибиотици и др.

Компанията разполага с производствени мощности в Индия и Етиопия, които са сертифицирани. Освен това Cadila има голям опит в производството на високотехнологично фармацевтично оборудване, поради което ще може да снабди фармачевтичния комплекс в Русия с иновации в сектора.

Дания удвои прогнозата си за ръста на своя БВП - основно заради възхода само на една компания

Скандинавска страна удвои прогнозата си за ръста на своя БВП - основно заради възхода само на една компания

Огромната компания стана най-скъпата в Европа за 2023 г.