Едни от най-големите търговци на горива в световен мащаб наливат милиарди долари в проекти за подобряване на климата, включително вятърни паркове, кравешка тор и водородно задвижване, пише Reuters. Същевременно се стремят да увеличат печалбите си от тях, така че те да се доближат до постъпленията от търговията с петролни горива.

Но енергийната индустрия всъщност е изправена пред екзистенциална заплаха от преминаването към по-нисковъглеродно бъдеще, както и пред нарастващия натиск от инвеститори, правителства и активисти за намиране на устойчив бизнес модел. Причината е именно икономическият смисъл на алтернативните проекти.

МВФ: Богатство от $2 трилиона в Близкия изток може да бъде унищожено до 2034 г.

МВФ: Богатство от $2 трилиона в Близкия изток може да бъде унищожено до 2034 г.

Страните в региона трябва да ускорят диверсифицирането на приходите си

"Никой все още не е открил как да печели пари от това", каза Жан-Франсоа Ламбер от консултантската компания Lambert Commodities. А за търговците на горива това предизвикателството е доста голямо, тъй като печалбите и от основната им дейност се свиват заради засилената конкуренция, регулациите и нарастването на прозрачността в индустрията.

"Някои от проектите достигат привлекателен за инвестиции мащаб", каза изпълнителният директор на Vitol на енергийната и стокова компания Vitol Ръсел Харди. "Но намирането на подходящия проект на правилната цена не е лесно."

Същевременно търговците са притиснати и от промените в сектора на финансовите услуги в търсенето си на нов бизнес модел. Много институции се оттеглят от инвестиране в изкопаеми горива, а френската банка Natixis например бе първата, която въведе вътрешни финансови санкции през септември за сделки, които не са екологични.

Намаляването на въглеродните емисии е невъзможно без нови ядрени мощности

Намаляването на въглеродните емисии е невъзможно без нови ядрени мощности

Коментира директорът на Международната агенция за атомна енергия Корнел Феруца

Според правилата на банката "зелените" сделки получават преференциални условия и намаления. След като Европейската централна банка настоя за "зелена програма" и други големи европейски банки обмислят подобни схеми, посочва Reuters, позовавайки се на двама свои източници от банковия сектор. На фона на това и изискванията за заеми също се затягат още повече.

Търговия с електроенергия

През ноември холандската компанията за търговия със суровини Trafigura отвори първото си бюро за търговия с електроенергия и възобновяеми енергийни източници, а през януари Gunvor Group стартира търговия с електроенергия в Лондон.

"Енергийната индустрия се доближава до начина на работа на петролната промишленост", каза главният изпълнителен директор на Trafigura Джеръми Уиър пред Reuters в Давос. По негови думи доставките представляват 89% от въглеродните емисии на Trafigura, а индустрията се нуждае от еталон за следене на този въглероден отпечатък. В края на миналата година Trafigura инвестира във фирма за "зелен" водород и направи първата си инвестиция в соларен проект в Мали този месец.

Намаляването на въглеродните емисии до нула ще струва стотици милиарди на ЕС

Намаляването на въглеродните емисии до нула ще струва стотици милиарди на ЕС

Това сочи доклад

Компанията Vitol пък e създала работна група за проучване на нови технологии за възобновяема енергия и начините, по които бизнесът може да произвежда по-ниски въглеродни емисии. Тя е заделила 300 милиона долара за инвестиции във възобновяеми източници, като са отпуснати вече над 200 млн. долара от тях, съобщи компанията през октомври. Освен това тя има проект и за вятърна централа в Украйна, съвместно с фонда, фокусиран към инвестиции във възобновяеми енергийни активи в Европа VLC Renewables. Когато бъде завършена, вятърната централа ще бъде сред първите пет най-големи вятърни генератори.

Vitol участва и в проекта Humber Zero за нулеви емисии във Великобритания, който ще превърне устието на река Хъмбър в първия нулев въглероден клъстер до 2040 г. Компанията ще произвежда "син" водород за захранване на електроцентралата си в Имингхам и нефтопреработвателните предприятия Humber и Lindsey.

Компанията участва и в други проекти, но разходите са твърде високи, за да може тези проекти да са масови. "Разходите за водоснабдяване за единица енергия са 1,5 до 5 пъти по-високи от тези за проектите, свързани с природния газ. Развитието на водородна инфраструктура е предизвикателство", казва в доклад на Международната агенция за възобновяема енергия от септември 2019 г.

След електрическите самолети идват и водородните

След електрическите самолети идват и водородните

ZeroAvia разработи летателна машина с нулеви емисии 800 км пробег

Усвояването на отпадъци

Отпадъците също са средство за печалба. Vitol инвестира в няколко стартиращи фирми, които превръщат въглища и пластмасови отпадъци в гориво. В Айдахо тя е инвестирала в проект, който произвежда от кравешка тор 700 хил. кубически фута био метан на ден.

Базираната в Женева група Gunvor планира да инвестира стотици милиони за намаляване на въглеродните газове в трите си европейски рафинерии и да добави агрегат за биогорива в една от тях. Биогоривата са в центъра на вниманието в сектора на петролните търговци, след като тази година Gunvor купи две испански централи, които превръщат отработените масла, като готварско масло, в биогориво.