Китайският технологичен гигант Tsinghua Unigroup планира да инвестира 300 млрд. юана или 47 млрд. долара в следващите пет години. Целта на огромното вложение е компанията да се превърне в третият по големина производител на чипове в света, съобщава Reuters.

По думите на един от регионалните управители на фирмата Джао Уейгуо, която е под контрола на държавния университет Цинхуа, ръководството на корпорацията е в преговори за партньорство с американски производител на компютърни процесори.

Очаква се сделката да бъде финализирана и оповестена до края на този месец. Уейгуо не дава повече детайли по отношение на разговорите, но коментира, че закупуването на мажоритарен пакет акции между двете компании е много малко вероятно.

“Ако не си в топ три на производителите е много трудно да развиваш бизнеса си в индустрията”, казва той. „Следващите пет години са ключови за нас. Все пак има огромен пазар, който може да бъде превзет”, допълва Уейгуо.

В момента американската Qualcomm е номер три в света по производство на чипове след Samsung Electronics и лидера Intel Corp, чиято пазарна стойност се изчислява на 151,5 млрд. долара. Първите пет фирми държат 90% от пазара в сектора.

Планираната от Tsinghua Unigroup е почти колкото печалбата на Intel за миналата година в размер на 50 млрд. долара.