Активното строителство на рудника "Свят-дълбок" в руската република Якутия - най-голямото в света съоръжение при диамантената индустрия, ще започне през 2024 година. А всички проектни и подготвителни работи се очаква да бъдат завършени през 2023 година. Това обяви в интервю за "Известия" президентът на руската република Якутия Айсен Николаев. По думите му, "стартираха редица проекти, сред които е изграждането на нов подземен рудник за диаманти "Свят-дълбок".

Якутия е най-големият по територия субект в Руската федерация (намира се в Сибир), там се намират едни от най-големите в света находища на диаманти, освен това е един от най-труднодостъпните населени райони в света.

Русия намали 3 пъти износа на диаманти за Европа

Русия намали 3 пъти износа на диаманти за Европа

Спадът в доходите на компаниите в голяма степен е компенсиран покачващите се цени

Подготовката за този проект на стойност 120 милиарда рубли (над 1,7 милиарда долара по настоящия курс) започва през 2023 година. През тази година е планирано да се извърши цялото проектиране, да премине основната държавна експертиза и да бъде избрана фирма изпълнител. И от 2024 г. ще започне активна работа по изграждане на най-големия обект на диамантената индустрия не само на "Алроса", но и в света", отбелязва Николаев.

Република Якутия е един от основните акционери в руската компания "Алроса", най-голямата в света компания за добив на диаманти. В тази връзка президентът на руската република Якутия подчертава, че "Алроса" е постигнала всички основни производствени показатели за 2022 г. А богатата на полезни изкопаеми Якутия, която е с население около 1 милион души, има икономически ръст за 2022 г. от 8,1%, независимо от санкциите.