Руските компании за добив на диаманти намаляват износа си към основните пазари, пише днес деловото издание "Коммерсанть" , позовавайки се на статистика от Индия и Евростат.

Санкциите, наложени на АЛРОСА, й позволяват да доставя необработени диаманти за Индия (най-големият пазар на необработени диаманти в света, където се изрязват 90% от камъните), но има проблеми с плащането. Ограниченията изостриха вече съществуващия недостиг на диаманти на световния пазар, така че спадът в доходите на руските производители беше до голяма степен компенсиран от покачващите се цени.

В същото време анализаторите са уверени, че проблемите с транспорта и финансовата логистика в крайна сметка ще бъдат разрешени и не трябва да се очаква сериозен спад в производството на АЛРОСА, която представлява 27% от световното и 95% от руското производство на диаманти.

Как Русия възобнови износа на диаманти за Индия, заобикаляйки санкциите

Как Русия възобнови износа на диаманти за Индия, заобикаляйки санкциите

Страните се опитват да преминат към плащания рупии-рубли

Според индийското министерство на индустрията и търговията вносът на необработени диаманти през март възлиза на 209 хиляди карата, което е наполовина по-малко от март 2021 г. Общо от януари до март Русия достави 718 хиляди карата на Индия, което е с 45% по-ниско от нивото за същия период на миналата година (1,3 милиона карата). В парично изражение диамантите , внесени в Индия от Руската федерация , поскъпнаха с 27% през март до 78 милиона долара.

Доставките на руски диаманти за Европа през март също намаляха като обем, но не и като стойност, пише изданието. Според Евростат руският внос за ЕС (Антверпен в Белгия е един от основните световни центрове за търговия с диаманти) възлиза на 1,5 милиона карата, което е три пъти по-малко от март 2021 г. Въпреки това, стойността на целия внос през март е 185 милиона евро в сравнение със 162 милиона евро преди година. Компанията АЛРОСА не публикува данни за продажбите си.

Най-голямата компания за добив на диаманти увеличи продажбите си 1,4 пъти

Най-голямата компания за добив на диаманти увеличи продажбите си 1,4 пъти

Руската "Алроса" увеличи добива си на диаманти през 2021 година с 8%

В края на 2021 г. Русия увеличи износа на необработени диаманти с 26%, до 48,6 млн. карата на стойност $4 милиарда. Най-голям брой диаманти са продадени на Белгия — 28,2 млн. карата за $1,7 млрд., ОАЕ (13,2 млн. карата за $1,2 млрд)., Индия (5 млн. карата за 755 милиона долара). Цялото производство в Руската федерация през миналата година възлезе на 39,1 милиона карата.