Датският фармацевтичен гигант Novo Nordisk съобщи, че планира да инвестира 4,1 млрд. долара в изграждането на нов завод в Клейтън, Северна Каролина. Със създаването на производствената мощност се цели увеличаване на доставките на станалите световен хит препарати Wegovy и Ozempic, както и други препарати за инжекционна терапия.

Wegovy и Ozempic представляват лекарства, имитиращи функцията на хормона GLP-1, който се среща естествено в човешкото тяло и играе важна роля при регулирането на нивата на кръвната захар и апетита.

Сделката за над €1 милиард на фармацевтичния пазар в Европа: Novo Nordisk купува германската Cardior Pharmaceuticals

Сделката за над €1 милиард на фармацевтичния пазар в Европа

Европейската компания се превърна в една от най-ценните компании в света

Вече стартиралото строителство на съоръжението с площ от 1,4 млн. квадратни метра се очаква да приключи между 2027 и 2029 г., съобщиха от Novo Nordisk. Компанията заяви, че има намерение да назначи около 1000 работници в новия обект. Това ще направи служителите й на територията на Съединените щати общо 3500.

Новата производствена база ще отговаря за пълненето и опаковането на спринцовки и инжекционни писалки за лекарствата, се посочва в съобщение на компанията.

Мания по "лесно" отслабване

Превърналото се в нова мода използване не само на препарата за отслабване Wegovy, но и на лекарството за диабет Ozempic за постигането на по-добра фигура доведе до сериозен пазарен дисбаланс, тъй като търсенето надхвърли сериозно предлагането през последната година.

Това предизвика периодичен недостиг на препаратите в САЩ и провокира решението на Novo Nordisk да инвестира допълнителни средства за увеличаване на производствения капацитет.

Снимка 671350

Източник: iStock

Компанията анонсира плановете си да инвестира 6,8 млрд. долара във вече действащото си производство през тази година, което представлява над 50% ръст в сравнение с вложените около 4 млрд. долара през 2023-та.

Чисто нов пазар в Азия

Паралелно с информацията за крупната инвестиция в Щатите, Ройтерс съобщи, че Wegovy вече е сред одобрените препарати на китайския пазар, отваряйки нови пазарни възможности пред Novo Nordisk.

Все още не е ясно кога точно ще започне продажбата, но със сигурност производителят е нетърпелив да се възползва от възможностите си на пионер в областта поради някои специфики на пазара, коментира Ройтерс.

Като основна причина се изтъква фактът, че патентът за ключовата съставка semaglutide изтича след по-малко от 2 години в Китай, а местните производители на лекарства се надпреварват да разработват генерични версии.

Novo Nordisk, която стана по-скъпа от Tesla

Фарма компанията, която стана по-скъпа от Tesla

Това е резултат от успехите при продуктите срещу затлъстяване

Мултинационалната компания Novo Nordisk към момента разполага с 15 производствени обекта, намиращи се в Дания, САЩ, Франция, Китай, Япония, Алжир, Бразилия, Иран и Русия.