Първият плаващ соларен парк в България може да заработи до 4 години. Той ще се намира на територията на язовир "Огоста". Това каза управляващият партньор в България на компанията Profine Energy Крум Василев, в интервю за БТА. По думите му, първоначално плановете са били този парк да бъде с мощност около 1 гигават, но в крайна сметка мощността ще бъде между 500 и 800 мегавата.

Размерът на инвестицията зависи от размера на соларния парк, като 1 мегаватчас инсталирана мощност ще струва около 1 млн. евро. Съответно, "ако е 800 мегавата - 800 млн. евро, ако е 500 мегавата - 500 млн. евро", посочва Василев.

Големината на плаващия соларен парк зависи от няколко неща, обяснява Василев. Първото е състоянието на самия язовир "Огоста". След това - какво ще позволи държавата. Първоначалните очаквания на Profine Energy са били, че може да се ползва целият язовир, но впоследствие се оказва, че трябва да има отстояние от стената му. В крайна сметка могат да се ползват около 850 хектара от площта на язовир "Огоста", който е общо 2000 хектара.

Крум Василев посочи, че самият строеж на този плаващ соларен парк се очаква да започне след около 2 години, а пускането му в експлоатация ще бъде около година и половина - две, след началото на строежа.

Profine Energy е изградила подобни плаващи паркове в Германия, Австрия, Нидерландия и Испания, коментира още управляващият партньор на компанията в България.

Представители на германската компания "Профайн Енерджи ГмбХ" в началото на ноември миналата година бяха на посещение в страната ни за проучване на възможностите да започнат проект у нас. По-късно те официално потвърдиха интереса си за мащабна инвестиция в изграждането на плаващ соларен парк в Северозападна България, което стана в края на декември, по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, изпълнителния директор на "Държавната консолидационна компания" Венцислав Димитров и собственика на германската компания д-р Петер Мрозик.

Тогава беше подписан и протокол за намеренията, който потвърждава инвестиционния интерес на частната компания. Документът обаче не поражда каквито и да било задължения за държавата. За германската компанията обаче е важно да официализира намеренията си по възможно най-публичен начин, като конкретизира територията на язовир "Огоста" за потенциалната локация на своята инвестиция.

Към момента намерението за инвестиция включва цялостен ремонт и възстановяване на язовирната стена на язовир "Огоста" и изграждане на плаваща соларна електроцентрала с капацитет в рамките на 500 - 1500 мегаватпика (mWp). Предвижда се последваща дългосрочна експлоатация, поддръжка и сигурност на язовира и соларната електроцентрала. Предвижданията са, инвестицията да надхвърли 1 млрд. евро, а инвеститорът се ангажира да използва български изпълнители за реализацията на мащабния проект.

"Профайн Енерджи ГмбХ" иска да строи плаващ соларен парк за 1 милиард лева на територията на язовир "Огоста"

Германска компания иска да строи плаващ соларен парк за 1 млрд. лева на територията на язовир "Огоста"

Стартира процеса по проучване на всички законови и административни процедури за реализацията на мащабната инвестиция