Германската компания "Профайн Енерджи ГмбХ" официално потвърди своя интерес за мащабна инвестиция в изграждането на плаващ соларен парк в Северозападна България. Това съобщиха от Министерството на икономиката, след среща между собственика на германската компания д-р Петер Мросик, ресорния министър Никола Стоянов и изпълнителния директор на "Държавната консолидационна компания" ЕАД Венцислав Димитров. 

Подписан бил и протокол за намерение, който потвърждава инвестиционния интерес от страна на частната компания за инвестиция - на територията на язовир "Огоста". 

Към този момент намерението за инвестиция включва цялостен ремонт и възстановяване на язовирната стена на язовир Огоста и изграждане на плаваща соларна електроцентрала с капацитет в рамките на 500 ÷ 1500 mWp, осигурявайки последваща дългосрочна експлоатация, поддръжка и сигурност на язовира и соларната електроцентрала. Предвижданията са инвестицията да надхвърли 1 млрд. евро, а инвеститорът се ангажира да използва български изпълнители за реализацията на мащабния проект.

Министерство на икономиката: Германска компания обмисля инвестиция от 1 милиард евро във фотоволтаици в Северозападна България

Министерство на икономиката: Германска компания обмисля инвестиция от 1 милиард евро във фотоволтаици в Северозападна България

В ход е учредяването по българското законодателство на дъщерно дружество на германската компания

Министър Стоянов подчерта, че към момента всичко е в начална фаза, но с днешното писмено намерение се стартира и процеса по проучване на всички законови и административни процедури за реализацията на мащабната инвестиция. Важно е да отбележим, че документът не поражда каквито и да било задължения за държавата.

През тази година "Profine Group" и "Wirth Group" основаха съвместен доставчик на енергийни услуги "Profine Energy GmbH", базиран във Waghäusel, Германия. "Profine Group", под марките KBE, KÖMMERLING и TROCAL произвеждат PVC профили за прозорци и жилищни врати, ролетни системи и PVC плоскости. Консолидираният оборот на компанията е над 900 милиона евро, а производственият капацитет е приблизително 450 000 тона профили годишно. Отделно "Profine Group" има над 3000 служители в 29 обекта в 23 държави, чийто общ оборот надхвърля 1 млрд. евро.