Германска компания "Профайн Енерджи ГмбХ" е заявила интерес към инвестиция от над 1 млрд. евро в региона на Северозападна България. Това стана ясно по време на среща днес между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ръководството на компанията. Това би била най-голямата еднократна инвестиция, правена в историята на българската икономика, отбелязват от ресорното ведомство. 

Германската компания е в много напреднала фаза на взимане на своето решение за инвестицията в България. Стартирала е и подготовката на Меморандум, в който Профайн Енерджи писмено ще заяви интерес към инвестицията.

"Профайн Енерджи ГмбХ" е съвместна компания на "Profine Group", Германия и "Wirth Group", Германия. Те имат инвестиционни интереси в областта на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Понастоящем е в ход учредяването по българското законодателство на дъщерно дружество на германската компания. Целта му е разработването и последваща реализация на фотоволтаични централи в България, подчертаха представителите на компанията.

Amazon отваря своя първи логистичен център в Турция с инвестиция от над $100 милиона

Amazon отваря своя първи логистичен център в Турция с инвестиция от над $100 милиона

Той ще се намира в Истанбул

Сериозността на намерението за инвестиция бе потвърдено по време на срещата лично от изпълнителния директор на групата д-р Петър Мрьослик и Маркус Вирт, председател на борда на "Wirth Gruppe".

През октомври 2022 г. "Profine Group" и "Wirth Group" основаха съвместен доставчик на енергийни услуги "Profine Energy GmbH", базиран във Waghäusel, Германия. "Profine Group", под марките KBE, KÖMMERLING и TROCAL произвеждат PVC профили за прозорци и жилищни врати, ролетни системи и PVC плоскости. Консолидираният оборот на компанията е над 900 милиона евро, а производственият капацитет е приблизително 450 000 тона профили годишно. "Profine Group" има над 3000 служители в 29 обекта в 23 държави.

Canon ще строи фабрика за оборудване на чипове с инвестиция за над $350 милиона

Canon ще строи фабрика за оборудване на чипове с инвестиция за над $350 милиона

В отговор на голямото глобално търсене