Canon ще похарчи над $350 милиона за изграждането на фабрика литографски машини за чипове. Тя ще се намира в централната японска префектура Точиги, а целта на компанията е да да разшири производството си в тази област, за да отговори на огромното глобално търсене и на конкурентите си, съобщава Bloomberg.

Строителството е планирано за 2023 година, а заводът трябва да заработи през 2025-а, обяви пред Bloomberg News говорителят на Canon Хироки Кобаяши. Освен това компанията може да използва мястото за производството на следващо поколение оборудване за чипове, базирано на техника, която нарича наноотпечатък. 

Литографските машини са ключово оборудване за процеса на производство на чипове. САЩ се погрижи Китай да не може да получава най-напредналите литографски технологии от лидера в индустрията ASML Holding и увеличава усилията си за допълнително ограничаване на достъпа на Пекин до по-напреднало оборудване.

Intel избра този италиански град за новата си фабрика за чипове за над €4,5 милиарда

Intel избра този италиански град за новата си фабрика за чипове за над €4,5 милиарда

Американската компания за полупроводници планира мащабна инвазия в цяла Европа

Базираната в Токио Canon изостава от японската Nikon и от нидерландската ASML в доставките на оборудване за производство на чипове, а продуктите ѝ се използват за създаването на по-малко усъвършенствани полупроводници. Според китайската Founder Securities литографските машини на Canon могат да правят само 130-нанометрови чипове - технология, която стана налична преди повече от 20 години.

В момента различни международни компании буквално се надпреварват да строят фабрики за чипове в Европа, Азия и САЩ. През месец септември гигантът Intel избра италианския град Вигазио. за новата си фабрика за чипове за над €4,5 милиарда. 

САЩ ограничават износа на високотехнологични чипове за Китай и Русия

САЩ ограничават износа на високотехнологични чипове за Китай и Русия

Същевременно най-големите американски технологични корпорации купуват микрочипове от тайванската TSMC

Инвестицията на Intel в Италия е част от по-широк план, обявен от американския производител на чипове миналия март, за инвестиране на до €80 милиарда през следващото десетилетие и разширяване на производството в цяла Европа. С първоначален капитал от €4,5 милиарда, който се очаква да нарасне с течение на времето, от Intel съобщиха по-рано, че италианският завод ще създаде 1500 работни места, плюс допълнителни 3500 работни места във веригата за доставки.

Отново миналият месец, технологичният гигант Micron Technology също обяви, че ще инвестира $15 милиарда до края на десетилетието в нов завод за полупроводници в родния си град Бойс в Айдахо. Според производителя на полупроводници фабриката ще създаде внушителните 17 000 нови работни места.

"Това е една голяма победа за Америка", заяви тогава президентът Джо Байдън, цитиран от световните агенции.

Micron ще инвестира $15 милиарда в завод за чипове

Micron ще инвестира $15 милиарда в завод за чипове

Фабриката ще бъде в САЩ и ще разкрие над 15 000 нови работни места