Предвижда се Португалия да има ново голямо летище. Очаква се тази инвестиция да е на стойност около 8 милиарда евро, според португалски медии.

Най-вероятно локацията на новото летище на столицата Лисабон ще бъде в община Алкужет, на южния бряг на устието на река Тежу, тъй като сегашното летище често е претоварено.

Тази локация е избрана от експертна комисия, натоварена от предходното социалистическо правителство, да намери решение на проблема с пренатовареността на настоящата летищна инфраструктура в северната част на португалската столицата.

„България Еър“ стартира директни полети до  Лисабон за лято 2024 г.

„България Еър“ стартира директни полети до Лисабон за лято 2024 г.

Полетите ще се изпълняват всяка сряда и събота

След представянето на доклада на комисията през декември миналата година, тогавашният премиер в оставка Антонио Коща обяви, че оставя окончателното решението на наследника си. Алкужет вече беше избран като локация от предишно правителство, но проектът беше изоставен през 2010 година, когато страната затъна в дългова криза.

Летището на Лисабон, което напоследък отчита рекорден пътникопоток, е достигнало през последните години точката на пренатовареност. Броят на пътниците е нараснал повече от двойно за 10 години, като миналата година е преминал границата от 33 милиона човека.

"България Еър" сключи договор с испанската Air Europa за вътрешни полети в Испания и Португалия

"България Еър" сключи договор с испанската Air Europa за вътрешни полети в Испания и Португалия

Очакванията са и за по-атрактивни цени при пътуванията