Raiffeisen Bank International (RBI) потвърди интереса си към нови придобивания в България. В годишния доклад на банката за 2018 г. главният изпълнителен директор Йохан Щробл посочва, че банката има интерес към Чехия, Словакия, Сърбия и България. Информация за намеренията на австрийската институция се появи още през октомври 2018 година.

В доклада, цитиран от SeeNews, Щробл посочва, че нови придобивания са нужни на банката, за да засили позицията си на стратегически значимите ѝ пазари. По думите му, придобиването на портфолио от активи или малки банки е възможно "при подходящи условия и цена".

Банката се оглежда именно към Централна и Източна Европа заради вървящия процес на консолидация, в който Raiffeisen иска да вземе активно участие. Изброявайки Чехия, Словакия, Сърбия и България, Щробл все пак посочва, че "това не означава, че не искаме да растем и в другите страни от региона", допълвайки, че бизнесът в Румъния има нужда от нова оценка.

Raiffeisen се оглежда за покупки на Балканите

Raiffeisen се оглежда за покупки на Балканите

България, Сърбия и Румъния са сред интересните за австрийската банка пазари

Причината за изказването е, че в края на м.г. Букурещ въведе нов данък върху банковите активи. "Има дискусия около потенциалните негативи върху румънската икономика, но все още има нужда от консултации на правителствено ниво".

През 2018 г. консолидираната печалба на RBI се покачи с 14% до €1,27 милиарда, а съотношението на лошите кредити пада до 3,8 процента.

"2018 година бе най-добрата година в историята на банката", казва още Щробл. И посочва, че всички банки са генерирали печалба.

В Централна и Източна Европа групата има 47 000 служители и 16 милиона потребители.

В България нетният лихвен доход на банката през 2018 г. скача до €103 милиона благодарение на повишение на обемите. Приходите от такси и комисионни растат до €49 милиона. Общият оперативен приход расте до €164 милиона от €156 милиона през 2017 година.

Оперативният резултат се повишава до €76 милиона от €71 милиона, докато печалбата след данъци и такси намалява до €72 милиона от €77 милиона година по-рано, отчасти и заради по-високите с €4 милиона административни разходи.

Банката отчита и спад на лошите кредити до 2,7% от 4,3% през 2017 г. Активите растат с 10,7% до €4,1 милиарда.

У нас банката има 2 589 служители и 146 клона, които обслужват 0,6 милиона клиенти.