Австрийската Raiffeisen Bank International AG - третата най-голяма банка в източна Европа по активи, прекара години в подсилване на изтънялата си капиталова основа и поправяне на своята структура, която спъваше растежа. С последното парче от картината - продажбата на полското подразделение - вече е сигурно, банката търси свежи възможности, пише Bloomberg.

Raiffeisen получава по-голямата част от печалбата си от Русия, но се въздържа от изграждането на твърде голяма зависимост от политически рискования пазар. Затова компанията търси възможности на Балканите

"Отново можем активно да се оглеждаме", заяви Мартин Грюл, главен финансов директор. "Ако има добра възможност, ще я сграбчим", каза той от Виена.

"Сърбия е интересна страна, която е напът към сближаване с Европейския съюз. Нашата собствена банка там е в отлична форма що се отнася до IT и мениджърските екипи и със сигурност ще се справи със сливане. Винаги е въпрос на цена и качество на активите, разбира се, но сме отворени към тази възможност", посочи той.

България и Румъния също са сред страните, в които австрийската банка може да инвестира част от капитала си. Грюл заяви, че Raiffeisen търси възможности както за кредитни портфейли, които могат по-лесно да бъдат интегрирани, така и за цели банки. "Въпросът винаги е дали цената и качеството на актива са точни".

Как ще се промени банковият пазар след сливането на ДСК и "Сосиете Женерал"?

Как ще се промени банковият пазар след сливането на ДСК и "Сосиете Женерал"?

Възможно ли е да има нова най-голяма банкова група в страната

Raiffeisen не е сама. Най-активният купувач на Балканите наскоро е унгарската OTP Bank, която наскоро придоби активите на Societe Generale SA в Хърватия, Албания и България. У нас тя притежава и ДСК. Унгарската банка може да придобие и активите на френската институция и в Сърбия, съобщи по-рано сръбският вестник Vecernje Novosti.

Сърбия и Словения започнаха и разпродажба на дялове в държавни банки, но Грюл посочи, че Raiffeisen със сигурност не обмислят покупка в Словения, която напуснаха съвсем наскоро.

Към края на второто тримесечие Raiffeisen има 16,7 милиона клиенти и активи на стойност €143,6 милиарда. Печалбата ѝ расте с 28,7 процента до €756 милиона. 

В България банката отчита ръст на оперативните приходи до €81 милиона, но и по-високи административни разходи. Печалбата достига €32 милиона след данъци. Активите ѝ се увеличават до 3,8 милиарда, а клиентите са 600 000.

Банката има 2 570 служители и 147 клона у нас.