Румънският железопътен оператор CFR обяви, че е стартирал търг на стойност 4,58 милиарда леи (931 милиона евро) за ремонтни и модернизация на ключови железопътни участъци, пише SeeNews. Това са Poieni - Alesd и Alesd - Frontiera по линията Клуж Напока - Episcopia Bihor.

Общата цел на двата договора за услуги е да електрифицират и рехабилитират 166,2 км железопътната линия в северозападна Румъния, за да се увеличи броят на пътниците и обемът на превозваните стоки, се казва в прессъобщение на CFR.

Лукойл навлиза в бизнеса със зелен водород в Румъния

Лукойл навлиза в бизнеса със зелен водород в Румъния

Компанията обмисля изграждането на производствено съоръжение в северната ни съседка

Проектът има за цел да обнови железопътната инфраструктура, за да позволи максимална скорост на движение от 160 km/ч за пътнически влакове и 120 km/h за товарни влакове.

Финансирането ще бъде осигурено от невъзстановими средства на ЕС, договорени чрез Националния план за възстановяване и устойчивост. Ще се извършат и санационни дейности на мостове, подлези и тунели. Също така ще бъдат извършени строителни работи на няколко жп гари, включително сигнални системи, оптични влакна и електрически инсталации.

Прогнозният срок на всеки от двата договора е 102 месеца. Крайният срок за подаване на оферти в търга е 14 февруари. В сряда CFR стартира търг за 2,9 милиарда леи за реконструкция и модернизация на железопътните участъци Клуж - Агирес и Агирес - Пойени, също разположени по линията Клуж Напока - Епископия Бихор.

Жп линия ще свърже София и Скопие през 2027-а

Жп линия ще свърже София и Скопие през 2027-а

До края на десетилетието трасето ще стигне и до Албания