Голям договор, насочен към обновяване на железопътната инфраструктура в Румъния със средства от Националния механизъм за възстановяване и устойчивост (PNRR), е бил подписан на 22 август. Това съобщи министърът на транспорта на страната Сорин Гриндяну, цитиран от Romania Insider.

Договорът е на стойност около €1,8 милиарда 

Той ще осигури парите за модернизацията на 162-километровата железопътна линия Карансебеш - Тимишоара - Арад.

Проектът е разделен на четири сегмента, а именно Карансебеш - Лугож, Лугож - Тимишоара Изток, Тимишоара Изток - Ронац Триай и Ронац Триай - Арад, като строителите вече са назначени.

Румъния закупува водородни влакове по договор за €170 милиона

Румъния закупува водородни влакове по договор за €170 милиона

Първоначално броят им е 12

Модернизацията на това железопътно трасе, което се възползва от най-голямото финансиране чрез PNRR, е включена в Инвестиционния план за развитие на железопътната инфраструктура на Румъния 2020 - 2030 година.

Влакове със скорост до 160 км/ч

Румънската национална железопътна компания CFR SA заяви, че това е "първият и най-важен договор за финансиране на железопътния сектор" в рамките на PNRR.

"Искаме железопътната инфраструктура в нашата страна да се приведе в съответствие с европейските транспортни стандарти и да предложи на пътниците модерни условия за пътуване, което означава инфраструктура, която позволява скорости до 160 км/ч, модерни гари, качествени обществени услуги и безопасни транзитни", каза Йон Симу Александру - генерален директор на CFR SA.

Сърбия ще реконструира жп линията Ниш - Северна Македония за високоскорстни влакове, на каква цена

Сърбия ще реконструира жп линията Ниш - Северна Македония за високоскорстни влакове, на каква цена

Ще се използва финансиране от ЕИБ