Руската компания "Алроса", която е най-големият производител на диаманти в света, започва строителството на огромна нова мина в Сибир, предава Reuters. Тя трябва да замени друга, закрита през 2017 година, след тежко наводнение.

Диамантената мина ще се намира в сибирския регион Якутия, а по предварителна информация проектът ще се нуждае от инвестиции в размер на $1,26 милиарда. Очаква се добивът на диаманти да започне през 2032 година.

Якутия е най-големият по територия субект в Руската федерация, като там се намират едни от най-големите в света находища на диаманти. Освен това е и един от най-труднодостъпните населени райони в света.

Най-големият в света рудник за диаманти започва да се строи в Якутия

Най-големият в света рудник за диаманти започва да се строи

Съоръжението ще струва над 1,7 милиарда долара

Тази година е планирано да се извърши цялото проектиране, да премине основната държавна експертиза и да бъде избрана фирма-изпълнител. А от 2024 година трябва да започне активна работа по изграждане на най-големия обект на диамантената индустрия не само на "Алроса", но и в света".

Снимка 505249

Източник: iStock

Република Якутия е един от основните акционери в руската компания "Алроса" - най-голямата в света компания за добив на диаманти. Богатият на полезни изкопаеми район, който е с население от около 1 милион души, има икономически ръст за 2022 година от 8,1%, въпреки санкциите.

Новият проект ще се нарича "Мир-Глубокий" и ще бъде с приблизително същия капацитет като старата мина. В затворената вече мина "Мир" се добиваха около 9% от диамантите на "Алроса".

Турска компания може скоро да започне производство на промишлени диаманти в Пловдив

Турска компания може скоро да започне производство на промишлени диаманти в Пловдив

В момента градът е на финалната права за привличане на компанията