Германският индустриален гигант Siemens се завръща към корените си. Компанията ще инвестира 600 млн. евро в Берлин, за да превърне част от германската столица в промишлен и технологичен център.

Инвестицията, която е една от най-големите в историята на компанията, ще помогне за създаването на нов град, наречен Сименсщад (градът на Siemens) в западната част на Берлин, където предшественикът на инженерната компания създава фабрики в края на 19 век, съобщават от Siemens, цитирани от Reuters.

Проектът е продължение на плана на основателя на компанията Вернер фон Сименс, който още в края на миналия век иска да създаде район с напълно нова работна и жилищна среда в покрайнините на Берлин.

"Основателската концепция зад Сименсщад през 1897 г. е да обедини работа, изследвания и живот и по този начин да създаде непокътната симбиоза за успешно бъдеще. Това е целта и на Сименсщад версия 2.0", казва в изявление Джо Кезер, президент и главен изпълнителен директор на Siemens.

Новият проект в район "Шпандау", който обхваща площ от 700 декара, има за цел да превърне големия промишлен район в модерен, градски квартал на бъдещето, за да насърчи иновациите и сътрудничеството между науката и бизнеса.

"Сименсщад отново ще бъде кварталът в Берлин, който привлича хора от цял свят", твърдят от компанията.

Като част от проекта, текущата собственост на Siemens в "Шпандау" ще бъде развита в технологичен парк и бизнес инкубатор до края на 2030 г.

Дейностите в области като разпределени енергийни системи и управление на енергията, технологии за електрически превозни средства, машинно обучение, изкуствен интелект, анализи на данни и блокчейн, ще бъдат базирани в Сименсщад.