Samsung ще увеличи инвестициите в своята фабрика за чипове в Китай с 8 милиарда долара (6.24 милиарда паунда). Ходът идва като допълнителен стимул за производството на чипове за флаш памет NAND, пише Reuters, позовавайки се на медии в Китай.

Инвестицията на южнокорейската технологична империя идва предвид очакваното възстановяване на пазара за чипове памет през следващата година, което според анализатори ще се дължи на ограничените доставки и нарастващото търсене на устройства и мрежи от пето поколение.

Samsung е най-големият световен производител на чипове за флаш памет NAND за мобилни устройства, карти памет, USB флаш памет и твърди устройства.

През 2017 година Samsung обяви, че ще инвестира 7 милиарда долара за три години в завода си Сиан, който произвежда чипове NAND за флаш памет.

Новите инвестиционни планове на гиганта следват по-ранни такива в размер на 10,8 милиарда долара в завод за тестване и опаковане отново в Сиан.

От Samsung отказват коментар пред агенцията.

Samsung изпреварва Intel и е новият лидер на чиповете

След 25 години пазарът на чипове има нов лидер

Глобалните продажби достигнаха $438 млрд.

Най-големите конкуренти на Samsung при производството на флаш памет NAND са корейската SK Hynix, американската Micron Technology, както и японската Toshiba.

През последните години станахме свидетели на опити от страна на няколко китайски компании да навлязат на пазара на чипове памет. Въпреки това нито един от стартъпите не успя да пожъне голям успех, за да се конкурира с чуждестранните играчи.

Миналата есен базираната в Ухан, Китай, Yangtze Memory Technologies Company обяви, че ще започне масово производство на 64-слойни 3D NAND чипове, които са еталон за повечето водещи фирми в сектора.

Samsung закрива изследователски отдел за разработка на процесори в САЩ

Samsung закрива изследователски отдел за разработка на процесори в САЩ

Ходът поставя под въпрос бъдещето на процесорите Exynos