Българската IT компания ScaleFocus ще инвестира €45 милиона в Северна Македония през следващите пет години, предава местната агенция МИА. Компанията планира да наеме и около 300 души.

На 23 декември в македонската столица бе подписан договор за държавна помощ между министъра по чуждестранните инвестиции Зорица Апостолска и основателя и главен изпълнителен директор на ScaleFocus Пламен Цеков.

Според бизнес плана компанията ще даде €34 милиона за заплати за 300 софтуерни инженери, над €6 за данъци и над €3 милиона за наем на офис площи. Първоначално в офиса в Скопие ще работят 85 души, а техният брой ще бъде постепенно увеличаван.

Компанията ще вложи и €2 милиона за създаването на център за развитие и обучение на таланти.

ScaleFocus, която престижното британско издание Financial Times нареди сред 1 000-те най-бързо развиващи се компании в Европа, има над 1 000 служители в България. Основана през 2012 г., днес тя има офиси и в САЩ, Великобритания, Швейцария и Германия. 200 от компаниите в класацията Fortune 500 са нейни клиенти.

В България дружеството има офиси в София и Пловдив, а наскоро откри и развойни центрове в Бургас и Варна.

През май т.г. екипът на българския стартъп "Центроида" (Centroida) се присъедини към ScaleFocus. Centroida специализира в блокчейн, облачни технологии, изкуствен интелект и машинно обучение и е обявена за "Технологичен стартъп на годината".

През 2018 г. IT компанията придоби и 100% от софийското дружество Upnetix - една от 50-те агенции в света, сертифицирани за разработка на Google, с фокус върху дигитална трансформация и устойчиви уеб и мобилни софтуерни решения.