През миналата седмица Schneider Electric, които са лидерът в дигиталната трансформация и автоматизация на енергийния мениджмънт в региона на Източна Европа, комплиментираха постигналия статуса умен завод (Smart Factory) в Пловдив с откриването и на иновативен хъб (Innovation Hub).

Това е първият демонстрационен център не само за България, но и за Източна Европа, като в него посетителите на фабриката ще могат да изживеят интернет на нещата (Internet of things или IoT) решенията, създадени от Schneider Electric, посочват от компанията.

Снимка 490262

Източник: Schneider Electric

"Innovation Hub-овете са част от Smart Factory концепцията в Schneider Electric", каза в интервю за Money.bg главният изпълнителен директор на завода на компанията в Пловдив инж. Мария Топчийска. "Идеята е да има място, на което да посрещаме посетителите, да им представяме концепцията на IoT технологиите ни, да им покажем мостри на различни продукти и демо версии на софтуери, както и да им осигурим комфорт."

Schneider Electric изгради системата за енергиен мениджмънт в новия завод на "Биовет" в Пещера

Schneider Electric изгради системата за енергиен мениджмънт в новия завод на "Биовет" в Пещера

Двете компании продължават работа при строго съблюдаване на противоепидемичните мерки

Тя посочи, че хъбът вече е отворен за всички гости на фабриката и макар че към момента броят на посетителите е ограничен и компанията няма да приема цели класове от обучаващи се, той ще заздрави връзката на Schneider Electric с бъдещите специалисти, които могат да заявят посещение на пространството на сайта на производителя.

Създаването на Innovation Hub е отнело на компанията само няколко месеца, като пространството, с което е създадено работно място за квалифициран инженер, е можело да бъде представено на публиката още през пролетта, но избухването на пандемията от коронавирус и мерките срещу нея са довели до отлагане на откриването му.

Снимка 490259

Източник: Schneider Electric

Според Топчийска, създаването му е поредното доказателство за доброто представяне на завода в Пловдив. "Както и във всяко друго отношение в Schneider спазваме единни стандарти на работа, независимо къде по света са предприятията", каза тя. "Метриките за ефективност и успешна работа са едни и същи за всички заводи и по тях нашият завод винаги се е представял отлично. В този смисъл хъбът само ще затвърди позицията ни на успешно предприятие и добра инвестиция за компанията-майка."

Как Schneider Electric избра Пловдив за най-умната си фабрика в Източна Европа

Как Schneider Electric избра Пловдив за най-умната си фабрика в Източна Европа

Инж. Мария Топчийска, изпълнителен директор на предприятието, пред money.bg

По отношение на самия завод, който постигна степен на автоматизация над 65%, за да получи статута Smart Factory, настоящата пандемия ще действа като катализатор за създаването на иновативните решения, които увеличават конкурентните способности на партньорите им.

"Настоящата ситуация трябва да е направила все по-ясно разбираемо във всички сфери, че инвестициите в технологии се отплащат с устойчивост и нови възможности", казва Топчийска. "Ние искаме да продължим в този дух и на наша територия. Внедряването на нови решения и усвояването на нови технологии при нас няма да спре, защото това е начин на работа, а не неща, които правиш еднократно."