Първата самостоятелно разработена подводница на Тайван, "Хайкун", ще бъде доставена на военноморския флот на острова до ноември тази година. Това казва в интервю за тайванския вестник Tzuyu Shibao, председателя на Борда на директорите на корпорацията CSBC, която построи подводницата, Чжен Венлун.

Той отбелязва, че тестовете за акостиране на подводницата се провеждат по график. "Официално, според договора, срокът за доставка е ноември 2025 година. Разбира се, има още много време дотогава. Ако се придържаме към сегашната скорост на изпитания на подводницата, ще можем да ги завършим и предадем подводницата на военния флот по-рано от посочените срокове в договора", казва той.

Строителството на "Хайкун"започва през 2020 г. Рабтата по водещия кораб от тази серия се извършваше на три смени в денонощието, а подводницата беше спусната на вода през септември миналата година.

Подводницата с водоизместимост от 2,5 хиляди до 3 хиляди тона, е снабдена с шест торпедни установки Mk-48. Както съобщи Централната информационна агенция на острова, програмата предвижда строителството на общо до осем подводници по този проект.

Очаква се, че подводниците от тази серия ще получат на въоръжение противокорабни крилати ракети UGM-84 Harpoon.

Понастоящем подводният флот на Тайван се състои от четири дизелово-електрически подводници. Двете от тях са построени в САЩ през 40-те години на миналия век и се използват само за учебно-тренировъчни цели. Другите две подводници са построени в Нидерландия през 80-те години на миналия век и са модификация на подводниците Zvardvis.

Военен конфликт около Тайван? Икономическите загуби в света биха били несравнимо по-големи от тези при финансова криза

Военен конфликт около Тайван? Икономическите загуби в света биха били несравнимо по-големи от тези при финансова криза

Колко реално във финансово изражение би загубила икономиката на САЩ, Китай и света