Най-големият производител на лекарства у нас - "Тева Фарма", ще увеличи капацитета си в завода в Дупница с нова инвестиция в размер на 42 милиона долара или от 68,8 милиона лева. Това е част от цялостна инвестиционна стратегия на международната Teva Pharmaceuticals за следващите 5 години, която обхваща Европа.

У нас базата на компанията в Дупница ще бъде разширена, като ще достигне капацитет от над 800 милиона таблетки годишно. В завода ще бъдат създадени още около 70 нови работни места, съобщават от компанията.

След като бъдат получени необходимите регулаторни разрешения, производството трябва да започне до края на 2023 година.

"Заводът в Дупница е важна част от глобалната производствена мрежа на Teva", посочва старши вицепрезидентът на "Производство на твърди вещества и доставки" в Teva Pharmaceuticals Себастиен Рош.

"Чрез тази инициатива ще разширим допълнително мащаба, с който нашата компания работи в България и по-специално в Дупница. Тази инвестиция е глас на доверие към нашия екип в Дупница, нашия доказан опит, силните ни възможности и професионализма на нашите служители тук", коментира Гади Мукомолов, който е изпълнителен директор на завода на компанията в Дупница.

През 2016 година израелската компания Teva купи Actavis Generics, която у нас държи най-големите фармацевтични заводи в България - "Балканфарма Дупница" и "Балканфарма Троян". Сделката беше за 40,5 милиарда долара. Дотогава Actavis беше с пазарен дял от 21% на генеричните лекарства у нас и с 5,8% на фармацевтичния пазар като цяло.

Sudocrem ще се произвежда в България от 2023-а

Производството на известна медицинска марка се мести от Дъблин в Троян

Марката е на 90 години и се продава в над 30 държави в света

Междувременно през май месец тази година стана ясно, че известният антисептичен крем Sudocrem вече няма да се прави в Ирландия, а производството му в Троян. Тогава беше посочено, че Teva ще затвори производството си в Дъблин като това ще засегне над 100 работни места там. То ще бъде преместено през 2023 година в България.

Teva произвежда 96% от своето европейско лекарствено портфолио в 15 страни в цяла Европа и е един от водещите производители на генерични лекарства в световен мащаб. Продукцията се реализира в над 70 страни в Европа, Северна и Южна Америка, Канада, Азия, Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия. 

Израелският гигант Teva купи най-голямата фармацевтична компания у нас

Израелският гигант Teva купи най-голямата фармацевтична компания у нас

Придобиването е част от глобалната сделка с Actavis Generics