Toyota обяви, че ще придобие поделението за самоуправляващи се автомобили на Lyft за 550 млн. долара, предаде Reuters. Това е поредната стъпка за засилване на амбициите на японския производител в този сегмент.

С него компанията ще има достъп до технология на автоматизация от ниво 5. Това е най-високото равнище на автоматизация в момента. При него автомобилът може да се самоуправлява във всички ситуации и не изисква каквато и да е било намеса от страна на водача. В момента нито една компания не произвежда автомобили с това равнище на автономност.

Освен самата технология, разработена от Lyft, Toyota ще получи достъп и до 300 души от инженерния екип на компанията, както и директен достъп на японската компания до Силициевата долина и Лондон.

Такаки Наканиши, анализатор на автомобилната промишленост и главен изпълнителен директор на Научноизследователския институт Наканиши, заяви, че чрез сливането Toyota "пристъпва към реализиране на целите си", включително в сферата на технология за самоуправление.

Toyota, която в момента предлага автоматизация от ниво 2 с модерни технологии за подпомагане на водача, има и други проекти за самоуправление и работи в тясно сътрудничество с компании от този отрасъл - тя притежава дял в китайските Didi Chuxing и Grab, а също така имаше дял в поделението за самоуправляващи се автомобили на основния конкурент на Lyft - Uber.

По-рано тази година японският гигант обяви, че ще изгражда мрежа от автономни микробуси с дъщерната си компания Aurora и Denso Corp.

За Lyft сделката ще позволи да стане по-рано печеливша и ще отнеме тежестта и риска от разработването на скъпа технология, която тепърва ще трябва да става масова. Във всеки случай засега не е ясно кога сделката ще бъде финализирана окончателно.