Германското приложение за търговия с акции Trade Republic набра $900 млн. при оценка от $5,3 млрд., съобщиха от компанията, цитирани от CNBC.

Щатската компания за рисков капитал Sequoia е водила Series C рунда, а в инвестицията са участвали и новите инвеститори TCV и Thrive Capital. Сред по-старите акционери са Accel, Founders Fund и Creandum, които също са вложили свежи средства.

Trade Republic може да бъде описана като "европейската Robinhood", коментира изданието. Приложението позволява на потребителите да търгуват акции и ETF без да плащат комисионни. Компанията печели пари от такса от €1 на сделка.

Наскоро Trade Republic добави и възможност за търговия на криптовалути.

Както и Robinhood, Trade Republic спечели от растящия интерес на ритейл инвеститорите към пазара на акции, който, според компанията, се дължи на ултраниските лихвите.

Към момента компанията отчита около €6 млрд. под управление.

Данните показват още, че 50% от потребителите, или над 500 хил. души, не са инвестирали на капиталовите пазари преди регистрацията им в приложението.

Trade Republic е основана през 2015 г. и вече има над 1 млн. потребители в Германия, Франция и Австрия. Компанията има и над 400 служители, като планира да използва средствата, за да разшири бизнеса си и да наеме още хора.

Последният рунд превръща Trade Republic в един от най-скъпите стартъпи в Европа.