Тази година се очертава доста сложна за инвеститорите в акции по цял свят. От началото на 2022 г. инфлацията, "затягането" на монетарната политика и въоръженият конфликт между Украйна и Русия създадоха сериозни затруднения за световната икономика, пише в анализ на финансовия портал Investing.com.

Анализатори от Goldman Sachs миналата седмица понижиха прогнозата си за растежа на американската икономика, като оцениха риска от рецесия през следващата година на 35%, на фона на скока в цените на петрола и последиците от събитията в Украйна. Рискът от рецесия не е толкова висок в момента, според оценките на Bank of America, но ще нарасне през следващата година.

В среда на изключителна несигурност изборът на подходящите акции за дългосрочна и доходоносна инвестиция не е лесен, особено предвид заплахата от рязко забавяне на икономическата активност.

Наличието на увеличения при изплащанията на тримесечие на дивиденти от компаниите, са добър показател за способността им да генерират стабилна и сигурна възвръщаемост за своите инвеститори, не само в добри времена, но и по време на спадове и рецесия.

Акциите с нарастващи дивиденти са ефективен начин за преодоляване на инфлацията. Компаниите с такива акции предлагат на инвеститорите редовно увеличение на дохода във вид на нарастващ дивидент.

Това са три световни компании, които могат да осигурят стабилен и нарастващ доход от акции, според оценката на международни финансови анализатори.

Texas Instruments

Компанията произвежда електроника, включително "жизнено" необходимите микросхеми за различни отрасли. Texas Instruments е най-големият производител в света на аналогови и вградени микропроцесори, които са необходими на всякакъв вид техника - от потребителски джаджи до космическата индустрия. Texas Instruments има най-широк обхват сред производителите на чипове, диверсифицирайки потоците си от приходи, за да може да понесе евентуални икономически спадове.

За дългосрочните инвеститори най-атрактивна е програмата за изплащане на дивиденти, които се увеличават всяка година. При текуща доходност от дивиденти от около 3% годишно, Texas Instruments в момента изплаща 1,15 долара на акция на тримесечие. През последните пет години плащанията са се увеличили с 21% годишно.

За дивиденти компанията отделя само малко над 50% от печалбите си, следователно Texas Instruments има място за по-високи плащания по това "перо" в бъдеще. Освен това, според анализатори, компанията има ярки перспективи за дългосрочен растеж, като се има предвид колко широко се използват чиповете в производството на автомобили и оборудване.

Акции на 5 световни компании с потенциал за растеж над 15% през 2022 година

Акции на 5 световни компании с потенциал за растеж над 15% през 2022 година

Според експерт, Netflix ще удвои общия брой на абонатите си до 2030 година

CN Rail

Това е друга солидна компания, способна да осигури нарастващи приходи от дивиденти, тъй като Canadian National Railway е най-голямата железопътна мрежа в Канада. Привлекателността на CN Rail се състои във факта, че този железопътен оператор има уникално конкурентно предимство в икономиката на Северна Америка.

CN Rail превозва годишно товари на обща стойност 195 милиарда долара (от петрол до потребителски стоки) по своята железопътна мрежа от около 20 000 линейни мили, която обхваща Канада и средната част на САЩ, свързвайки Атлантическия океан, Тихия океан и Мексиканския залив. CN Rail се смята за сигурен актив с дълъг времеви хоризонт.

Голямото търсене на суровини, включително метали, дървен материал и петрол, помогна на CN Rail почти да удвои печалбата си през 2021 г. спрямо предходната година, когато компанията беше засегната от пандемията.

Понастоящем CN Rail изплаща дивидент на тримесечие от $0,73 на акция. През последните пет години, размерът на плащанията се увеличава средно с около 11% годишно. Компанията отделя около 35% от печалбата си за изплащане на дивиденти.

Starbucks

Акциите на компанията с верига от кафетерии в много страни, в момента са под натиск в резултат на нарастващите разходи и продължаващите сложни условия за работа в Китай, където местните власти продължават да налагат "затваряния", за да овладеят разпространението на COVID-19. Китай е вторият по големина пазар за Starbucks.

Въпреки това, според анализатори, това е шанс за инвеститорите да придобият акции в компания със стабилни дългосрочни перспективи за растеж и солиден опит при изплащане на дивиденти.

Starbucks се старае да не повишава цените в своите кафетерии, за да увеличи пазарния си дял и това е стратегия, която се очаква да се изплати в дългосрочен план. Продажбите на Starbucks в Северна Америка остават високи и се предполага, че е въпрос на време бизнесът на компанията в Китай да се възстанови.

Компанията изплаща дивидент по $0,49 на акция на тримесечие. През последните пет години размерът на плащанията нараства с около 18% всяка година. Starbucks отделя половината от печалбата си за изплащане на дивиденти.

Как да разберем кои акции ще поскъпнат

Как да разберем кои акции ще поскъпнат

Компаниите трябва да отговарят на поне едно от две определени условия