Компанията на атлета Юсейн Болт за иновативни решения за мобилност Bolt Mobility стъпва и във Великобритания, като ще представи идеята си за наемане на електрически превозни средства в Лондон.

Компанията, която наскоро започна да оперира и в Париж, предоставя електрически скутери за предвижване във френската столица. Bolt Mobility цели да навлезе в 20 европейски града до 2020 година, пише Pocket-lint. Лондон е следващият град в списъка, но там бизнесът на многократния олимпийски медалист може да срещне сериозни трудности. В британската столица не е позволено електрически скутери да се карат по тротоарите или на пътя.

Затова във Великобритания има само колела, които са налични за заемане. Докато държавната система за наем на велосипеди Sandanter bikes има определи места, от които може да се взимат и оставят колелата, Uber и Lime промениха това. Те предоставят възможността на потребителите да наемат и оставят колело, където им е удобно.

Компанията на Болт е разкрила, че може да предложи и електрически велосипеди. Те не бяха показани в Париж, което може да означава, че Bolt Mobility иска да запази този елемент от бизнеса си само за Лондон.

Снимка 429873

Източник: http://usainbolt.com

Това няма да е първата компания, която ще се опитва да стартира бизнес с наемане на велосипеди без конкретно определени места за оставяне, а според удобството на потребителите. Фирмите oBike, Urbo напуснаха британския пазар, след като не успяха да развият същата идея.

Предимството на държавната транспортна система е, че потребителите винаги знаят къде да намерят колелата Santander и къде има места за паркирането им.

Идеята на Bolt Mobility дава повече свобода, но може да предизвика задръствания по тротоарите и на оживени места като гари. А това би могло да доведе до принудително преместване от общината, ако велосипедите причиняват проблеми.

Компанията на Болт поставя на първо място безопасността. Тя произвежда нейни собствени продукти и използва сменяема батерия за някои модели от своите електрически скутери.

"Виждаме технологичното състезание, което се случва в Европа и Великобритания има възможността да излезе начело в него. Като атлет, който се е състезавал в много градове по света, съм виждал от първо лице отражението но мръсния въздух върху живота на хората. Лондон е един от най-натоварените градове по отношение на трафика от автомобили. Затова ние виждаме голям потенциал в Обединеното кралство да развием идеята си за по-лесно пътуване из града", обяснява Болт.