Rio Tinto започва добива на литий от отпадъчна руда в мината Boron в Калифорния, в която най-голямата минна компания глобално добива борати, предаде Oilprice. Това е първото приложение на този метод в света.

Използването на тази технология ще позволи на гиганта да извлече литий от руда, трупана в продължение на почти век откакто компанията експлоатира мината. Тя е разработена от 2019 г. досега, като се показа успешна за добив на високи концентрации на метала, който в съвременната икономика е от огромно значение за производството на електромобили и всякакви мобилни устройства с батерии.

Откритието на литий в Boron е станало по случайност, когато един работник е тествал рудата за бор, с който да докаже достатъчно съдържание на злато. Вместо него обаче е открил литий, чиято концентрация е била по-висока, отколкото на други проекти на литиеви мини, които тепърва се пускат в производство.

"Търсихме злато, но открихме нещо по-добро от златото - литий", каза старши инженерът в Rio Tinto Алекс Макдоналд. "Имаме потенциала да произведем много от него."

Началото на добива идва в ключов момент, в който САЩ се опитва да понижи зависимостите си от доставките на редки метали, включително и на литий. Прогнозата е масовият добив по новата техника да започне от догодина, като Rio Tinto е инвестирала в проекта 10 млн. долара.

Ако производството е успешно, компанията може да инвестира още 50 млн. долара за индустриален завод за производството на литий с капацитет от 5 хил. тона годишно, които ще стигнат за производството на около 15 хил. батерии за Tesla Model S.

Това не е първият литиев проект на гиганта, който управлява и мината "Ядар" в Сърбия, за която оповести, че може да е най-богатата на литий в Европа.