Никой в ​​Пентагона не може да проумее защо американските данъкоплатци купуват Dacia Sandero Stepway 2 за румънското министерство на отбраната. Това очевидно е едно от онези неща, които съюзниците правят, за да изгладят отношенията си.

Това е загадка, защото Dacia не е изтребител, ракетна система или танк. Това е малък хечбек, описван от някои автомобилни специалисти като "малък и весел", пише Bloomberg.

Вече бившият американски министър на отбраната Джим Матис, който напусна поста си с настъпването на новата година, одобри военноморските сили на САЩ да похарчат 2.9 млн. долара от фонд за "извънредни разходи", за да платят на местни фирми за изграждането на път около американска база в Румъния.

Мястото е стратегически важно, тъй като там се намира най-голямата база за противоракетна отбрана на САЩ в Европа. Междувременно Матис плати и сметката за новите автомобили на Dacia.

Румъния купува първата ПВО система "Пейтриът" до края на 2017 г.

Румъния купува американско оръжие за близо $4 милиарда

Страната оборудва армията си с най-модерно въоръжение

''Международни отношения''

"Смятам, че плащането ще избегне вредата за международните отношения между САЩ и Румъния, както и неблагоприятното обществено мнение", пише Матис през октомври, за да информира американските депутати, че необявените досега разходи ще бъдат направени на 19 ноември.

Бившият одитор на Пентагона Майк МакКорд смята, че е "необичайно, независимо от източника на финансиране, да използваме средствата на САЩ за закупуване на превозно средство за страната домакин на територията на страната домакин, за разлика от по-разбираемия случай, в който можем да купим средство за подкрепа на коалиционен партньор в театър на операции като Афганистан".

Плащането към Министерството на отбраната на Румъния покрива и разходи, които американското командване на военноморските сили в Европа погрешно отчита през 2016 и 2017 г., без да има пълномощия за това. Плащането е спряно преди прехвърлянето на тези средства.

Плащането към Румъния е нещо повече от грешка при закръглянето на министерството, което отговаря за преобладаващата част от бюджета за националната сигурност от 716 млрд. долара, който Конгресът одобри за тази финансова година.

То показва обикновените малки стъпки, които Матис понякога предприема за укрепване на връзките със съюзниците, в този случай член на НАТО, който е домакин на ключова американска оръжейна система.

В писмото си до президента Доналд Тръмп, с което подава оставка, Матис твърди, че президентът пренебрегва тези отношения. Той пише, че "силата ни като държава е неразривно свързана със силата на нашата уникална и всеобхватна система от съюзи и партньорства".

Ограждащ път

Базата в Девеселу

Източник: Ministry of Defense of Romania

Базата в Девеселу

2.9-те млн. долара са предназначени главно за проектиране и изграждане на 12.4-километров път, ограждащ военната база Девеселу в Южна Румъния. В нея са разположени помощен персонал на военноморските сили на САЩ и румънски военни. Там се намира и системата за противоракетна отбрана на САЩ Aegis Ashore, предназначена да прихване ирански ракети, потенциално изстреляни към Европа.

Според американското военноморско командване в Европа "ограждащият път ще помогне на румънските сили да осигурят по-добра външна сигурност" на базата.

За да получат дължимите суми, румънските строителни фирми, които изпълняват проекта, вече са предприели правни действия спрямо румънското министерство на отбраната.