Ексцентричният милиардер Илън Мъск се превърна в най-богатия човек на света през тази седмица. Каква е тайната на успеха му?

Ето някои от ключовите принципи заложени във философията на гениалния предприемач, споделени от него пред BBCs:

Не става въпрос за пари

Това е абсолютно важно за отношението на Мъск към бизнеса. В едно от многобройните си интервюта през 2014 г. Мъск заяви, че не знае колко е богат. А по-рано тази седмица описа превръщането си в най-богатия човек на света като "странно". "Не е като да имам купчина пари някъде", каза той. "Наистина просто имам определен брой акции в Tesla, SpaceX и SolarCity и пазарът има стойност за тях."

Но Мъск няма и нищо против търсенето на богатство, "ако това е направено по етичен и добър начин", макар и да признава, че това не е движещия мотив за него. Изглежда, че подходът работи.

Вдъхновение от реалния живот на портрета на Робърт Дауни-младши за популярния Тони Старк от Iron Man, Мъск на практика повишава състоянието си от едва 10 милиарда долара през 2014-та година, до 190 милиарда долара към днешна дата.

В основата на ръста на богатството му стои доброто представяне на Tesla през изминалата година. Акциите на компанията за електрически автомобили се повишиха със 700% през 2020-та, достигайки ниво от над 700 милиарда долара. Тази сума би могла да купи Ford, General Motors, BMW, Volkswagen и Fiat Chrysler и все още да остане достатъчно, за да се купи и Ferrari (на база на последните оценки на компаниите).

Но Мъск, който тази година навършва 50 години, не очаква да умре богат. Той казва, че смята, че по-голямата част от парите му ще бъдат изразходвани за изграждане на база на Марс и няма да бъде изненадан, ако проектът погълне цялото му състояние.

Всъщност, подобно на Бил Гейтс, той вероятно би приел приключването на живота си с милиарди в банката като знак за провал, защото това ще означава, че не е използвал добре тези пари.

Преследвайте страстта си

Споменатата по-горе база на Марс е ключ към това, което Мъск смята, че е ключът към успеха. "Искате нещата в бъдеще да бъдат по-добри", казва той. "Искате тези нови вълнуващи неща, които правят живота по-добър?"

Вземете SpaceX  за пример. Мъск казва, че е създал компанията, защото е разочарован, че космическата програма на САЩ не е по-амбициозна. "Продължавах да очаквам да напреднем отвъд Земята и да поставим човек на Марс и да имаме база на Луната и да имаме например много чести полети до орбита", каза той.

Когато това не се случи, Мъск излезе с идеята за "Мисията на Марс Оазис", която имаше за цел да изпрати малка оранжерия на червената планета. Идеята беше хората да бъдат развълнувани отново от Космоса и да убедят правителството на САЩ да увеличи бюджета на НАСА.

Докато се опитваше да излезе от земята, той осъзна, че проблемът не е "липса на воля, а по-скоро липса на път" - космическите технологии бяха далеч по-скъпи, отколкото трябваше да бъдат. И това води до раждането на най-евтиния бизнес за изстрелване на ракети в света.

И тук е важното, че генезиса на компанията не е бил в това да печели пари, а в кацането на човек на Марс.

Мъск казва, че се смята за инженер, а не за инвеститор, и казва, че това, което го зарежда сутрин, е желанието да реши технически проблеми.

Именно това, а не доларите в банката, е неговият критерий за напредък. Той знае, че всяко препятствие, което бизнесът му преодолява, помага на всички останали, които се опитват да решат същия проблем - и го прави завинаги.

Не се страхувайте да мислите мащабно

Едно от наистина поразителните неща в бизнесите на Мъск е колко смели са те. Той иска да направи революция в автомобилната индустрия, да колонизира Марс, да построи супер бързи влакове във вакуумни тунели, да интегрира Изкуствения Интелект (ИИ) в човешкия мозък и да увеличи индустрията на слънчевата енергия и батериите.

Тук има обща нишка. Всички негови проекти са вид футуристични фантазии, които бихте намерили в детско списание в началото на 80-те години. Мъск не крие, че е бил вдъхновен от книгите и филмите, които е чел като дете в Южна Африка. Той вярва, че слабата амбиция е заложена в структурите за стимулиране на повечето компании.

Твърде много компании са "инкременталисти", казва той. "Ако сте главен изпълнителен директор на голяма компания и се стремите към нещо, което е скромен напредък, а отнема повече време от очакваното и не се получава толкова добре, тогава никой няма да ви обвинява", според Мъск. Можете да кажете, че не по ваша вина, а но доставчиците, например.

Ако сте смели и се насочите към наистина пробивно подобрение и това не работи, определено ще бъдете уволнен, твърди още Мъск. Той казва, че това е причината повечето компании да се фокусират върху малки подобрения на съществуващите си продукти, вместо да се осмеляват да представят напълно нови.

И така, съветът му е да се уверите, че работите по онова, което той нарича "неща, които ще имат значение".

Две неща се открояват в личната йерархия на Мъск, които имат значение.

Първо, той иска да ускори прехода от изкопаеми горива.

Второ, той иска да осигури дългосрочното оцеляване на човечеството, като колонизира Марс и "направи живота многопланетен".

Бъдете готови да рискувате

Това е очевидно. Трябва да имате здрави нерви в играта, за да се справите добре, но Мъск е поел повече рискове от останалите.

До 2002 г. той разпродаде собствеността си в първите си две начинания, интернет градски справочник, наречен Zip2, и компанията за онлайн плащания PayPal. Той току-що бе навлязъл в 30-те си години и имаше почти 200 милиона долара в банката.

Мъск казва, че планът му е бил да вложи половината си състояние в бизнес и да запази другата половина. Нещата не се получават така. Новите му компании се сблъскват с всякакви проблеми в началото. Първите три изстрелвания на Space X се провалиха, а Tesla имаше всякакви производствени проблеми - от веригата за доставките, до дизайна.

Мъск е бил изправен пред избор. "Бих могъл или да пазя парите, тогава компаниите определено щяха да умрат, или да инвестирам това, което ми е останало и може би да имам шанс." В резултат на тази си концепция, Мъск е продължил да налива пари в своите бизнеси. По едно време той е бил толкова голям длъжник, че е трябвало да взема назаем пари от приятели, само за да си плати разходите за живот.

И така, изплаши ли го перспективата за фалит? Отговорът му е "не". "Децата ми може да се наложи да ходят в нещо като държавно училище, имам предвид голяма работа. Аз ходих в държавно училище.", коментира Мъск.

Игнорирайте критиците

Това, което наистина го шокира е мнението на много експерти и коментатори, които отписваха бизнесите му. "Имаше множество сайтове и блогове, поддържащи часовник за смърт на Tesla."

Възможно е хората да са искали той да се провали, защото има някаква арогантност относно амбицията му. "Мисля, че ще бъде арогантно, ако кажем, че определено ще го направим, за разлика от това, че се стремим да го направим и ще го направим най-добре."

Това води до следващия урок на Мъск за бизнес успех - не слушайте критиците.Не забравяйте, че Мъск е човек, който преценява успеха въз основа на важните проблеми, които е решил, а не колко пари е спечелил. Помислете колко освобождаващо е това. Той не се притеснява да изглежда глупав, защото големият му финансов залог не се е изплатил, това, което го интересува, е преследване на важни идеи.

Това прави вземането на решения много по-опростено, защото може да остане съсредоточен върху това, което смята, че наистина има значение.

И изглежда пазарът харесва това, което прави. През октомври американската инвестиционна банка Morgan Stanley оцени SpaceX на 100 млрд. долара.

Компанията промени икономиката на космическите полети, но това, което ще направи Мъск най-горд, ще бъде как неговата компания е съживила американската космическа програма. Миналата година неговите ракети Crew Dragon изстреляха шест астронавти до Международната космическа станция, първите подобни мисии от американска земя, след като космическите совалки бяха оттеглени през 2011 г.

Наслаждавайте се

Мъск е известен работохолик - той може да се похвали, че работи 120-часови седмици, за да поддържа производството на Tesla Model 3 в релси - но изглежда, че се забавлява заедно с това. Той предизвика спорове със съдебни дела за клевета, пушене на наркотици в ефир и диви изблици в социалните медии.

През 2018 г. Мъск се натъкна на проблем с американския финансов регулатор, когато написа в туитър, че планира да изведе Tesla в частна компания, а когато пандемията Covid-19 принуди Tesla да спре производството в завода си в залива на Сан Франциско, той стана ярък противник на ограничения за заключване от коронавируса.

Той нарече паниката заради вируса "тъпа" в Twitter и определи заповедите за престой вкъщи като "насилствено затворничество", като заяви, че те са "фашистки" и нарушават конституционните права.

През лятото Мъск обяви плановете си да разпродаде физическото си имущество, като каза, че те "тежат". Дни по-късно отиде в Twitter, за да каже на света, че новороденият му син ще се казва X Æ A-12 Musk. И все пак непредсказуемото му поведение не е повлияло на бизнеса му и предприемачът остава амбициозен както винаги.

През септември Мъск заяви, че Tesla ще има "убедителен" 25 000 доларов автомобил в рамките на три години и заяви, че скоро всички нови автомобили на компанията ще бъдат напълно самоуправляващи се.

И годината му завърши с истински гръм през декември, когато SpaceX тества своята ракета-носител Starship, която се надява да отведе първите хора на Марс.

Гигантската ракета избухна, когато се приземи шест минути след излитането.

Мъск приветства теста като "страхотен" успех.