Електронните винетки трябва да влязат в сила през 2019 година, когато трябва да заработи и тол системата. Това обяви в ефира на Нова инженер Светослав Гласов от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

По неговите думи обаче промяната няма да повлияе на цената на стикерите за леките автомобили, която ще остане 97 лева. Според експерта от АПИ поскъпване ще има за камионите, които за 500 километра, например, ще плащат по 50 евро.

При въвеждането на електронните винетки шофьорите ще могат да се сдобиват с такива изцяло онлайн чрез смартфон или таблет. Издадените стикери ще важат за следващите 12 месеца.

"След заплащане на винетката, номерът на колата ще бъде въведен в системата. Ако шофьорът няма възможност да си купи стикера онлайн, ще може да го стори във всеки пункт, в който и в момента се продават винетки и данните ще бъдат въведени в електронната система", допълва Гласов.

Официално: Тол системата влиза в сила през следващата година

Официално: Тол системата влиза в сила през следващата година

Промени се предвиждат и при електронните винетки

Преди време регионалният министър Николай Ненков обяви, че тол системата за тежкотоварните автомобили трябва да влезе в сила през следващата година, като тогава тя ще бъде изпробвана.

"Имаме 12 месеца по договор и в рамките на тази година ще се изпитва ефикасността, отсраняване на дефектите, ще имаме оценка на риск в системата. В рамките на тази година ние ще генерираме ресурс от 500 милиона лева", заяви той през юли в интервю за БНТ.