Европейският съюз (ЕС) забранява достъпа до руски медии, които смята за "инструменти за пропаганда" на територията на общността. Това обявиха председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел, цитирани от световните агенции.

"Разработват и инструменти за забрана на токсичната дезинформация на руската пропагандна машина в Европа", подчерта фон дер Лайен.

Проверка на Money.bg показа, че от България е ограничен достъпът до популярните руски държавни сайтове Russia Today (RT) и РИА Новости.

"В случая вероятно става дума за хак от неизвестни източници", коментираха от Министерството на външните работи.

Брюксел атакува Москва с невиждани по мащаб нови санкции

Брюксел атакува Москва с невиждани по мащаб нови санкции

Същевременно Русия бомбардира Киев

Международната хакерска мрежа Anonymous още миналата седмица обяви, че започва "война срещу руската медийна пропаганда". Дали това е тяхно дело обаче все още не е ясно.

От години много руски медии, които са популярни и в западните държави, постигат големи успехи в манипулирането на общественото мнение, категорични са редица медийни експери от Европа.

Отдавна европейски журналисти и защитници на свободата на словото алармират, че освен многото популярни сайтове, за които е ясно, че са контролирани от Руската федерация, има и друг проблем.

И той е наличието на десетки уж западни онлайн медии с изцяло фалшиви новини, които са финансирани от различни руски сфери на влияние, включително директно от Москва.

Swift или "ядрената бомба" на финансовите санкции. До какво би довело изключването на Русия

Swift или "ядрената бомба" на финансовите санкции. До какво би довело изключването на Русия

Великобритания и Чехия искат да изключат Русия от международната разплащателна мрежа, но САЩ засега са против