Johnson & Johnson временно спря клиничните изпитания на ваксината си срещу Covid-19, след като пациент се е разболял от необяснима болест. Компанията съобщи, че ще разследва случая, пише Bloomberg.

Временното спиране на изпитания е обичайна процедура във фармацевтичната индустрия. В този случай обаче е възможно да се появят притеснения за безопасността на ваксината срещу Covid-19. Компаниите се напредварват да създадат такава, а първоначалните бройки вече са изкупени от по-богатите държави.

Разработването на ваксина обикновено е процес, който отнема години. Заради пандемията обаче той трябва да бъде извършен за месеци.

Британският производител AstraZeneca миналия месец също спря временно тестовете след заболяване на участник. В редица държави те бяха подновени. В случая на AstraZeneca пациентът е получил необясни невралгични симптоми. Доверието във ваксината е критично важно за справяне с пандемията.

Макар че се разработват стотици ваксини срещу Covid-19, J&J е сред малката група компании, които вече успяха да достигнат до последния етап и изпробват върху по-голяма група хора - около 60 хил. доброволци. Сред тази група са и AstraZeneca, Pfizer и Moderna.

Русия вече одобри своя ваксина, която не е преминала през всички нужни тестове.