Злато на стойност милиарди долари се изнася незаконно от Африка всяка година чрез Обединените арабски емирства, откъдето тръгва към Европа, САЩ и други страни, показва разследване на Reuters.

Митнически данни показват, че ОАЕ е внесла злато от Африка на стойност $15,1 милиарда през 2016 г. - повече от която и да е друга държава. Общото тегло е 446 тона с различно качество.

Голяма част от златото не е вписано в износа на африканските държави. Петима икономисти посочват, че това означава, че златото напуска Африка без да бъдат платени данъци в страни, от които е добито. Големите компании в индустрията казват пред Reuters, че не изнасят за ОАЕ. Което най-вероятно означава, че ценният метал идва от други източници - добив в малък мащаб.

Този тип добив расте в световен мащаб и помага на милиони африканци да свържат двата края. Но използваните методи замърсяват значително околната среда.

Според президента на Гана, който говори на конференция през февруари, "романтичната" ера на добива от отделни африканци вече е минало и става въпрос за увеличаване на мащаба, но използване на същите замърсяващи методи, от криминални групировки.

Не всички по веригата нарушават закона. Понякога миньорите просто продават златото на посредник, който често го изнася нелегално. Например в Конго, голям производител на злато, официалният добив съставлява малка част от добитото, което често се изнася пред Уганда и Руанда.

По-голямата част от златото се търгува в Дубай, дом на златната индустрия в ОАЕ. Общо, страната е внесла с 67 тона злато на стойност около $3,9 милиарда повече, отколкото 21 африкански страни отчитат.

Търсенето на злато нарасна през последните години. Днес ценният метал се търгува за над $40 000 за килограм - под пика от 2012 г., но все пак четири пъти над нивата от преди две десетилетия. Западните иневститори искат злато за диверсификация, а Индия и Китай за бижута. Но повечето западни компании - и банките, които ги финансират - избягват директната покупка на злато от Африка, което не е добито от голяма компанията. В държави като ОАЕ обаче няма такъв проблем.

Ще достигне ли златото $1400 за унция до края на 2019 година?

Ще достигне ли златото $1400 за унция до края на 2019 година?

Търговските конфликти и политическата ситуация с Брекзит оказват положително влияние върху цената