Има изгледи цената на златото да се повиши до края на тази година, в следствие на по-малко агресивната политика на Фед по отношение на лихвените проценти и продължаващата глобална несигурност.

Централните банки купуват злато с невиждани темпове от 50 години насам, като част от по-широката диверсификация на резервите извън валутите, включително и долара, пише CNBC.

Опасенията за състоянието на глобалната икономика и геополитическите проблеми, сред които и търговската война между САЩ и Китай, създадоха несигурност, от която златото печели. Ценният метал се счита за сигурна инвестиция, тъй като тя е способна да запази или дори увеличи стойността си по време на пазарни сътресения.

Цените на златото напоследък варират в интервала от 1217 до 1330 долара за унция според Мартин Хъксли, специалист по благородни метали. Това обаче по думите му може да се промени.

"Очаква се златото да продължи да се търгува в рамките на този диапазон през следващите месеци, но към края на годината цената му може да се повиши и тя да достигне до 1400 долара", обяснява той.

Според Хъксли намерението на Фед да запази лихвените проценти, без да ги увеличава, повишава добрите перспективи за златото. А това е подкрепа за сектора на благородните метали.

Не само Хъксли смята, че цената на суровината може да тръгне нагоре. И други специалисти от сектора очакват повишаван.

Търсенето на злато по света ще достигне четиригодишен рекорд през 2019 година

Търсенето на злато по света ще достигне четиригодишен рекорд през 2019 година

Предлагането ще нарасне с едва един процент

Те съдят от това, че за изминалата година централните банки са купили общо 650 метрични тона злато. Количеството се равнява на 15 процента от световния пазар.

Запасяването в злато не е само в държави като Русия и Казахстан, а и в централните банки на Полша, Унгария, Филипините. Китай също се присъедини към тях наскоро.

Изборите в САЩ и политическите проблеми в ЕС ще са основните въпроси, които инвеститорите ще разглеждат, преди да вложат средствата си в злато, тъй като тези фактори ще оказват най-голямо влияние върху цената на благородния метал. Според експерти то ще бъде положително и ще цената ще тръгне нагоре.