Световното търсене на злато през 2019 година ще достигне най-високото ниво от четири години насам, сочи доклад. По-високото търсене от страна на бижутери ще компенсира намаляващите покупки от страната на централните банки, казват от Metals Focus.

През тази година светът ще има нужда от 4 370 тона злато - най-голямото количество от 2015 г. насам и малко над миналогодишните 4 364 тона. Според компанията, цените на ценния метал ще бъдат средно $1 310 за тройунция т.г., от $1 268 през миналата година и най-високите от 2013 г. насам. Към момента цената е около $1 300.

Търсенето на злато за бижута ще се покачи с 3 процента тази година до 2 351 тона. Индия ще регистрира 7% ръст, а Китай - 3%. Двата най-големи пазара ще компенсират спада в Близкия изток.

Покупките от централните банки, които подскочиха със 75% през 2018 г., ще намалеят с 9% тази година до 600 тона.

Русия купува злато и се отървава от долари с рекорден от десетилетие темп

Русия купува злато и се отървава от долари с рекорден от десетилетие темп

И не показва намерение да забави процеса

Търсенето на инвестиционно злато ще остане без промяна при нива от 1 082 тона.

Предлагането ще се покачи с 1% до 4 707 тона.

Цените на ценния метал ще бъдат подкрепени и от временното спиране на повишаването на лихвите в САЩ, както и заради политическата и икономическа нестабилност по света, смятат от Metals Focus.

Традиционно, инвеститорите прибягват към златото по време на несигурност. По-високите лихви натежават над цената, тъй като правят златото по-малко привлекателно за инвеститорите. По-скъпият долар пък ще потисне търсенето от купувачи, които разполагат с други валути.

Златото поевтинява за сметка ръста на фондовите борси

Златото поевтинява за сметка ръста на фондовите борси

Пазарите очакват данни за състоянието на световната икономика