Китайската икономика показва някои признаци за възстановяване от "опустошението", причинено от пандемията от коронавируса, но пътят и занапред остава изключително несигурен и растежът може да бъде изцяло заличен през 2020 г. Това ще изложи на риск милиони работни места, предава CNN Business.

Ръстът на БВП тази година във втората най-голяма икономика в света може да e до само 1% или 2%, според последните оценки на анализатори, включително китайски правителствен икономист. В най-лошия случай икономиката от 14 трилиона долара, може да не се развие изобщо, предупреди Световната банка по-рано тази седмица.

Това би било най-слабото и представяне за 44 години, по-лошо дори от спадовете по време на глобалната рецесия през 2008-2009 г. и през 1990 г., когато Западът наложи санкции срещу Китай след клането на площад Тянанмън.

Коронавирусът "замрази" търсенето на злато в Китай

Коронавирусът "замрази" търсенето на най-големия пазар за злато в света

Анализатори от UBS и Goldman Sachs наскоро намалиха оценките си за ръста на Китай през тази година до 1.5% и 3%.

Дори китайските институции, които определят годишни цели за БВП всяка година от 1985 г. насам, внимават с прогнозите си. Представители от Народната банка на Китай (PBOC), заявиха тази седмица, че правителството не трябва да си поставя цел за 2020 г.

"Трудно е дори да осъзнаем ръст между 4% и 5%. Мнозина прогнозират, че ръстът ще спадне до само 1% или 2%. Тези обстоятелства са възможни", каза Ма Юн, член на комисията по парична политика в централната банка на Китай.

Китай отчете изненадващ ръст в производствената активност. Но не трябва да бързаме да се радваме

Китай отчете изненадващ ръст в производствената активност. Но не трябва да бързаме да се радваме

Предупрежденията, че производителите и икономиката ще останат под силен натиск през следващите месеци, не спират.

Като се има предвид огромната несигурност в перспективите в Китай, е трудно да определи колко фискални и парични стимули да се освободят, каза Ма. "Нереалистична" цел за растеж може да насърчи местните власти да имат разногласия по отношение на инвестициите в инфраструктура, които не са малко, за да облекчат безработицата или да подобрят живота на хората в краткосрочен план, добави той.

Необходима е повече помощ

Все пак официално проучване тази седмица, показва, макар и леко, възстановяване в огромната производствена индустрия в Китай миналия месец, след срив в дейността през февруари, То беше последвано от новина за повече стимулиращи мерки.

Китайският кабинет обяви над 423 милиарда долара допълнителна финансова подкрепа за малкия бизнес. Народната банка ще предостави допълнително 141 милиарда долара на малки и средни банки и ще намали размера на паричните средства, които трябва да държат като резерви. И двете мерки са насочени към стимулиране на кредитирането на малки и средни предприятия.

Преди това централната банка е отпуснала допълнително кредитиране на стойност над 232 милиарда долара. Правителството е отпуснало поне 16,4 милиарда долара финансови помощи и стимули, насочени към борбата с последиците от вируса.

Пекин се опитва да съживи автомобилната индустрия, след като продажбите спаднаха с 42% през януари и февруари. Правителството ще удължи данъчните облекчения за електрическите превозни средства с две години, като намали данъка върху продажбите на употребявани автомобили от май до края на 2023 г.

Китай се опитва да възстанови икономиката, без да стартира нова вълна зарази. Светът гледа

Китай се опитва да възстанови икономиката, без да стартира нова вълна зарази. Светът гледа

Опитът на Поднебесната империя може да даде отговори и за останалите държави по света

Десетки милиони работни места в риск

Capital Economics има една от най-оптимистичните прогнози за китайската икономика през тази година. Според тях БВП се е свил с цели 16% през първото тримесечие и прогнозира свиване от 3% за 2020 г.

Китай се сблъсква с две основни пречки, докато се опитва да стъпи на краката си - отслабване на чуждото търсене, поради глобалната пандемия и потенциална втора вълна от случаи на заболели жители.

Тао Уанг, главен китайски икономист за UBS, заяви, че Пекин вероятно ще обяви повече подкрепа за хората, пазара на труда и системите за здравеопазване, повече инфраструктурни инвестиции и допълнителни намаления на лихвите.

"Освен това очакваме правителството или да намали значително целта за растеж на БВП през тази година, и да се съсредоточи върху възобновяване на работата, намаляване на бедността и подкрепа на пазара на труда", каза тя.