Японският филиал на най-голямата верига за бързо хранене в света McDonald's се изчерпи откъм пържени картофки, съобщава BBC. Това идва на фона на глобално забавяне на доставките на картофи, заради кризата по веригата. Така ресторантите за бързо хранене в страната бяха принудени да отрежат от менютата си ястие номер едно.

"McDonald's Япония временно ще ограничи продажбите на средни и големи пържени картофки като ппевантивна мярка, която да гарантира, че клиентите ще могат да продължат да се наслаждават на тази важна част от ястията на McDonald's вбъдеще", заявиха от компанията пред BBC.

Дефицит: Шейковете и безалкохолните напитки изчезнаха от McDonald's във Великобритания

Дефицит: Шейковете и безалкохолните напитки изчезнаха от McDonald's във Великобритания

Преди седмици имаше празни рафтове по супермаркетите на Острова

Очаква се ограничението да продължи до 30 декември. От McDonald"s казват, че не е имало прекъсвания в доставките, но компанията изпитва забавяния в доставката на картофи. Обикновено те са внасяни от пристанище близо до Ванкувър, Канада, но корабите са изправени пред закъснения поради щети от наводнения и проблеми, свързани с пандемията.

За да се реши проблемът, който засяга и много други ресторанти в страната на изгряващото слънце, е взето решение картофите да се доставят вместо с кораби, със самолет.

По-рано тази година McDonald's се сблъска със сериозни проблеми с доставките и във Великобритания. Там бяха засегнати други основни продукти като млечни шейкове и бутилирани напитки. Това се случи на фона на недостига на шофьори на камиони в цялата страна, който все още опустошава индустрията на дребно в страната.

След McDonald's и пъбовете във Великобритания имат проблем - нямат достатъчно бира

След McDonald's и пъбовете във Великобритания имат проблем - нямат достатъчно бира

От проблеми с доставките се оплака една от големите вериги в сегмента