От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обявиха, че подозират наличие на забранено картелно споразумение на търговците на горива "Инса ойл" ЕООД и "Сакса" ООД, които оперират вериги от бензиностанции в страната.

Комисията започва разследване, след като е установила, че от 2 март до 11 март дружествата, опериращи вериги от бензиностанции, неоснователно са фиксирали продажни цени за крайни клиенти. Именно това води до ограничаване или нарушаване на конкуренцията.

КЗК проверява дали "Лукойл" ограничава вноса на горива в страната
Обновена

КЗК проверява дали "Лукойл" ограничава вноса на горива в страната

Повишаването на цените на определени продукти би могло да представлява нарушение на ЗЗК само ако не се дължи на пазарните процеси

"Поведението им може да бъде насочено към извършено нарушение на антитръстовите правила по чл. 15 от ЗЗК, което има за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар", съобщиха от КЗК.

"Инса ойл" е собственост на бизнесмена Георги Самуилов, а "Сакса" е един от най-големите български търговци на петролни продукти.

Тази неделя в интервю за bTV финансовият министър Асен Василев посочи именно тези две фирми като виновни за паниката с горивата от преди няколко дни. Той заяви, че те са всели паника и са опитали да манипулират пазара, заради което заслужават "тежки глоби".

"Въз основа на публично достъпна информация, Комисията установи, че от началото на годината се наблюдава постоянно увеличение на цените на дребно в страната, като най-сериозен ръст е в периода 02-03.03.2022 г., когато средната цена на бензин А-95 достига 2,78 лв./л, а цената на автомобилен дизел е на 2,82 лв./л", информират от КЗК.

БПГА: България има 90-дневни запаси от горива и няма опасност от недостиг у нас

БПГА: България има 90-дневни запаси от горива и няма опасност от недостиг у нас

Ясно е, че цяла Европа е силно зависима от доставките от Русия

Според Комисията, през разглеждания период най-високи ценови стойности са наблюдавани на бензиностанции от веригите Круиз и Инса ойл, като на 02.03.2022 г. на бензиностанция Круиз средната цена на литър гориво е била 3.14 лв./л. за бензин 95 и 3,13 лв./л. за дизелово гориво.

На бензиностанции от веригата Инса ойл на 03.03.2022г. средната цена на бензин А-95 и дизелово гориво е на цена от 2,98 лв./л.

Комисията за защита на конкуренцията инициира детайлно разследване, в което ще проучи поведението и на другите участници на пазара на горива, като при наличие на достатъчно данни кръгът на разследваните търговци може да бъде разширен или допълнен.

КЗК обяви още, че започва проучване и за евентуална спекула на пазара за продажба на слънчогледово олио. Комисията изисква информация и доказателства от производители, доставчици, търговски вериги, КЗП и други органи. Ще се проверяват още случаите с продажбата на захар, брашно, ориз, варива, млечни и месни продукти.

Търговци на горива: Цената може много бързо да се намали, стига да има желание от страна на държавата

Търговци на горива: Цената може много бързо да се намали, стига да има желание от страна на държавата

Има и мерки, които могат да спомогнат за намаляване, или поне за париране на цените на бензина, дизела и газта