Ревизори от Националната агенция по приходите (НАП) започнаха проверка на дейността на германски дружества в София. Под прицела на приходната агенция са компании, които отдават под наем автомобили от висок ценови клас на български фирми и граждани, уточняват от ведомството.

Става въпрос за автомобили с номера от малки германски градове, добили популярност като автомобили с "SHA-регистрация".

Данъчните изследват къде е реалното място на стопанска дейност на немските дружества и дали не трябва да се регистрират по ДДС и съответно да плащат данък в България. Освен това се проверява дали отдаването под наем и упълномощаването на водачи на лимузините не е всъщност прикрито прехвърляне на собственост на автомобилите с цел избягване на плащането на данъци и други такси.

Проверяват се също и българските наематели, както и физическите лица, упълномощени да управляват луксозните коли.

За да установят дали става въпрос за схеми за данъчни измами, българските данъчни ще потърсят помощта и на германските си колеги чрез общата европейска система за обмяна на информация по ДДС. Освен това ревизорите ще извършат насрещни проверки и в офисите на българските дружества, наематели на луксозните возила. Шофьорите на лимузините също ще бъдат подложени на щателни ревизии.