Андрю Боган, автор на настоящия текст, е молекулярен биолог и управляващ партньор в Bogan Associates LLC. Материалът е публикуван в The Wall Street Journal.

Мерките срещу Covid-19 се основават на прогнозата, че заразата ще убие над два милиона американци, освен ако драстични мерки не забавят разпространението. Моделът приема, че смъртността - делът на заразените, които умират от коронавируса - е между 1% и 3%. Световната здравна организация публикува изчисления, че тя е 3,4%.

Някои експерти вече поставиха под съмнение тези изчисления. Те посочват, че известните случаи най-вероятно са малък дял от истинския брой на заразените - и така високата смъртност всъщност е пъти по-ниска. Не знаем какъв дял от заразените не са били открити заради липса на тестове, рестриктивни ограничения кой да бъде тестват и най-вече: огромен брой хора, които се заразяват, но имат леки или никакви симптоми.

Нови данни подкрепят виждането на скептиците - предварително изследване на екип от Stanford, публикувано в петък. Учените правят тестове в Санта Клара, Калифорния на 3 и 4 април. Те изследват 3 300 души за антитела в кръвта им, което показва дали са били заразени.

Окръгът, в който живея, е дом на около два милиона души и е в сърцето на Силициевата долина. Той включва и Сан Хосе, третият най-голям град в щата. И има най-големият брой на открити заразени в Северна Калифорния.

Как се отваря икономика след кризата? Германия показва

Как се отваря икономика след кризата? Германия показва

Останалите държави трябва да се поучат от подхода на страната, която постави епидемията под контрол

Учените откриват, че делът на заразените е многократно по-голям от близо общо 1 000-те намерение случая по време на изследването. Предварителните резултати сочат, че между 2,5% и 4,2% от жителите имат антитела срещу вируса. Това означава между 48 хил. и 81 хил. заразени, 50 до 85 пъти повече от идентифицираните от властите случаи.

Може и да звучи страшно, но е страхотна новина. Тя подсказва, че огромната част от хората, които се заразяват с Covid-19, се възстановяват без дори да знаят, че са заразени и че смъртността е много пъти по-малка, отколкото властите приемат. На база данните, учените посочват, че реалната смъртност е между 0,12% и 0,2% - по-близо до сезонния грип.

Извън Калифорния също се появяват данни, които подкрепят оптимизма. В Ню Йорк изследване на New England Journal of Medicine сред 215 жени, които влизат за раждане в две болници между 22 март и 4 април, показват, че заразените са над 15%. 88% от тях нямат симптоми. Това означава, че заразените са с 10 пъти повече, отколкото се смята за Ню Йорк. А жителите на щата биват тествани далеч повече, отколкото в други области на САЩ. Това изследване търси само активни инфекции, не вече преминали.

Подобна е ситуацията и в други градове и страни по света: 30 пъти повече са реално заразените в Робио, Италия; 10 пъти в Исландия; 14 пъти в Гангелт, Германия; 27 пъти в Дания.Не трябва да отричаме, че Covid-19 е по-сериозен от грипа: симптомите са по-тежки и е по-заразен. Но ако политиците знаеха от началото, че смъртността ще е по-близка то тази на сезонния грип, дали щяха да рискуват десетки милиони работни места?

Подходът на Швеция срещу Covid-19 вече дава резултати

Подходът на Швеция срещу Covid-19 вече дава резултати

Страната достига плато, а икономиката далеч не понася такъв удар