Необичайният подход на Швеция срещу пандемията започва да дава резултати, посочва топ епидемиологът на страната, цитиран от Bloomberg. Андерс Тегнел, архитект зад далеч по-спокойния подход срещу Covid-19, заяви пред медиите, че последните данни за заразените и смъртността сочат, че ситуацията вече се стабилизира. "Достигнахме платото", посочи той пред местната новинарска агенция TT.

Швеция оставих отворени училища, фитнеси, кафета, барове и ресторанти, а правителството призова гражданите да подходят с отговорност към ситуацията и да следват мерките за физическа дистанция.

Пандемията предизвика различни подходи в различните страни. Засега не е ясно коя стратегия ще се окаже най-ефективна и дори експертите в Швеция посочват, че все пак е твърде рано за заключения. Но вземайки предвид огромните икономически щети, които затварянето на бизнеси и хората по домовете им причинява, подходът на Швеция привлича интерес.

Подобен подход е възможен и заради добрата здравна система. В нито един момент шведите не бяха засегнати от недостиг на медицинско оборудване или леглови капацитет.

В неделя Швеция отчете 1 540 починали от Covid-19, ръст от 29 спрямо събота. Това е значително повече спрямо останалата част от Скандинавия, но много по-малко спрямо Италия, Испания и Великобритания.

Тегнел не е единственият, който посочва, че Швеция вече е преминала през най-лошото. "Тенденцията, която виждаме през последните дни - нови случаи, но не и дневно увеличение - се стабилизира", казва Карин Тегмарк Висел, директор на департамента по микробиология в шведската здравна агенция.

Стратегията на Швеция в крайна сметка ще допринесе за по-скромно икономическо свиване, отколкото в останалата част от Европа, казва икономистът от HSBC Джеймс Померой.

Померой посочва, че характеристиките на живота в Швеция също помагат. Повече от половината домакинства са само от един човек; повече хора работят от вкъщи, отколкото където и да било в Европа; всеки има достъп до бърз интернет.

И докато много други страни въведоха стриктни закони, включително солени глоби, шведите следват мерките без нужда от закони. Пътуванията от Стокхолм до Готланд - популярна ваканционна дестинация - се свиват с 96% през великденския уикенд.