Докато по-голямата част от Западна Европа не успя да постави под контрол коронавируса, Германия се справи сравнително добре с тежката задача и смъртността остана далеч под средната. Най-голямата европейска икономика постигна това с масово тестване и проследяване на контактите на заразените - две мерки, които дадоха резултат и в Азия.

Ясно е, че останалите държави, които все още не могат да се справят с пандемията, трябва да вземат поука от подхода на Германия. От европейската държава трябва да се поучим и за това как постепенно въведените мерки трябва да бъдат премахвани, пише CNBC.

От понеделник Германия започна да премахва ограниченията и магазините с площ под 800 кв. м отново отвориха врати - разбира се, при спазване на хигиенни мерки. Някои по-големи обекти - като автомобилните дилъри, магазини и сервизи за велосипеди и други също получиха разрешение да отворят отново.

Как се рестартира икономиката по време на пандемия? Германия има план

Как се рестартира икономиката по време на пандемия? Германия има план

Експерти препоръчват мерки за облекчаване на ограниченията

Училищата ще отворят на 4 май, като приоритет ще бъде даден за учениците, които трябва да полагат изпити.

Остават затворени ресторанти, кина и търговските центрове. Масовото събиране на хора остава забранено до 31 август. Накратко, Германия има ясен и точен план как отново да отвори икономиката си.

Под контрол

В Германия има 147 хил. потвърдени случаи и 4 862 загинали: далеч по-малко, спрямо някои от съседите на страната. В петък стана ясно, че коефициентът на заразяване е паднал под единица за първи път.

Експерти посочват, че Германия е предприела правилната стратегия за контрол на пандемията и другите държави трябва да се поучат от Берлин - особено когато става въпрос за масовите тестове, посочват Бил Блейн, стратег на инвестиционната компания Shard Capital. "Следващият етап е отварянето на икономиката и отново Германия е в по-добра позиция заради повечето тестове и данни за контактите".

Германия показва пътя: Затворените заводи са по-скоро рядкост

Германия показва пътя: Затворените заводи са по-скоро рядкост

Производствата работят на 80% от пълния си капацитет със строги мерки

Внимателният подход на Германия ще даде и на другите европейски икономики идея как да действат - и как потребителите ще реагират.

"Един от въпросите ще бъде, тъй като гражданите бяха принудени да стоят вкъщи и да пестят пари, дали те ще излязат и ще започнат да харчат отново", казва Пол Донован, главен икономист в UBS Global Wealth Management.

Донован посочва още, че дори и да има втора вълна, страната ще я посрещне доста по-подготвена.

Подходът на Швеция срещу Covid-19 вече дава резултати

Подходът на Швеция срещу Covid-19 вече дава резултати

Страната достига плато, а икономиката далеч не понася такъв удар