Почти половината от всички независими бензиностанции във Великобритания все още нямат гориво в четвъртък, след като британците продължават панически да зареждат автомобилите си, а военните съвсем скоро ще се качат на танкерите в опит да облекчат недостига, пише The Guardian.

Petrol Retailers Association съобщи, че британците продължават да купуват бензин и дизел по-бързо, отколкото бензиностанциите могат да бъдат презаредени - въпреки твърдението на главния секретар на Министерството на финансите Саймън Кларк, че "ситуацията е под контрол".

Асоциацията, която представялва 65% от бензиностанциите във Великобритания, посочва че 27 процента от членовете ѝ все още изпитват липса гориво - почти седмица след първите отчетени проблеми. Миналият четвъртък техният дял бе 37 процента. Други 21 процента отчитат недостиг или на бензин, или на дизел.

Председателят на организацията Браян Мадерсън очаква войниците да се качат на танкерите през уикенда. Армията ще се включи заради недостига на шофьори.

Недостигът на гориво ограничи и броя на автомобилите, които се движат по пътищата. Данни сочат, че трафикът намалява с шест процентни пункта в понеделник, спрямо предходната седмица. И е най-ниският от средата на юли, когато бяха вдигнати ограниченията срещу коронавируса.