Във всеки друг период от историята, сегашното състояние на дизеловия пазар щеше да предизвика паника в редица държави, защото представянето на пазара на дизелово гориво е важно не само за света на няколко специализирани търговци.

В най-широката си дефиниция този вид гориво - което има различни спецификации и се използва във всичко - от автомобили и кораби до отопление и тежки машини - е най-голямата част от търсенето на петролни продукти, пише Bloomberg.

Снимка 577145

Източник: EPA/БГНЕС

По целия свят, цените на горивото се увеличиха значително в сравнение със суровия петрол, от който се произвежда, което намеква за недостиг. Това от своя страна би трябвало да тревожи обсебените от инфлацията правителства по целия свят. Зимата в Северното полукълбо ще настъпи след броени месец и ще увеличи търсенето на горива за отопление.

Добрата новина е, че миналата година по това време пазарът изглеждаше още по-лошо състояние лед нахлуването на Русия в Украйна - и в крайна сметка цените се понижиха, подпомогнати от сравнително меката зима.

Европа успешно замени вноса на дизел от Русия

Европа успешно замени вноса на дизел от Русия

Горивото е важно за континента - има приложения в промишленост, автомобилния транспорт, превоза на товари и т.н.

Въпреки това днешните свити резерви означават, че светът не може да си позволи никакви изненади на пазара: по всяко време може да възникне ограничаване на предлагането, а трусовете в търсенето могат да бъдат предизвикани от студеното време или от изненадващо силни икономики.

Основните опасения за доставките на дизелово гориво сега са свързани с Европа и атлантическото крайбрежие на САЩ

През последните седмици петролните пазари бяха разтърсени от рязко покачващите се маржове при производството на горива, като ограниченията на рафинериите свиха световните доставки в момент, когато производителите на суров петрол, включително Саудитска Арабия, свиха обемите, които продават на пазара.

Според консултантската компания Wood Mackenzie Ltd. запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа ще намалеят през следващите месеци. Макар това да е типично за този период от годината, запасите в момента са по-ниски от историческите норми, макар и все още да се увеличават на годишна база.

В условията на съществуващата криза в предлагането пазарите следят отблизо Китай

Именно китайските рафинерии очакват нов кръг от квоти за износ на горива от правителството, което ще им позволи да продължат да доставят горива. Макар че големите китайски обеми биха могли да помогнат за облекчаване на настоящото напрежение, има вероятност този път те да не доведат до голямо облекчение.

Малко вероятно е да има рязък скок в доставките на китайски дизел, дори и след издаването на квотите, каза Джианан Сун, петролен анализатор в Energy Aspects. Вътрешното търсене на дизелово гориво в Китай "изненада с ръста си", като по-високите от очакваните разходи за инфраструктура компенсираха загубите от пазара на недвижими имоти, добави той. В резултат на това наличностите не успяха да се увеличат дори през сезоните с по-слабо търсене, каза Сун.

В САЩ цените на дребно на дизеловото гориво постоянно се повишават от края на юли насам, дотолкова, че през август те допринесоха повече за инфлацията, отколкото бензина.

Американските рафинерии не успяха да увеличат запасите си през това лято - типичния период за нарастване на предлагането между сезоните на земеделските култури и преди зимното отопление.

Настоящата криза подчертава дилемата, пред която са изправени държавите при постепенното закриване на петролните рафинерии, докато се опитват да се откажат от изкопаемите горива.

Огромни количества руски дизел си проправя път към Латинска Америка

Огромни количества руски дизел си проправя път към Латинска Америка

Само в рамките на март Русия е изнесла над 580 000 тона дизел за Южна Америка и Латинска Америка,