Европейският съюз успява да замени дизелът, който се внасяше от Русия и който впоследствие беше спрян през февруари. Това е голяма стъпка, защото от страната идваше повече от половината внос на дизел в ЕС и Великобритания.

Горивото има широко предназначение и се използва във всичко - от промишленост до превоза на товари и автомобилния транспорт.

Доставките от други страни скочиха значително, за сметка на спрените доставки от Русия. Общият внос на дизел и газьол се очаква да скочат до четиримесечен връх от около 1,25 милиона барела на ден през май, според данни на Bloomberg, позовани на фирмата за анализ на корабоплаването Vortexa.

Огромни количества руски дизел си проправя път към Латинска Америка

Огромни количества руски дизел си проправя път към Латинска Америка

Само в рамките на март Русия е изнесла над 580 000 тона дизел за Южна Америка и Латинска Америка,

Като се изключи периода точно преди началото на забраната за внос - когато страните се запасяваха, потоците през май нарастват на годишна база.

От къде идва вносът?

Доставките от Близкия изток и САЩ нарастват. Нещо повече - очаква се потоците от Саудитска Арабия да достигнат нов връх от около 324 000 барела на ден, а тези от САЩ се очаква да достигнат връх, в сравнение с тези от август 2020 г.

Доставките от Азия обаче може да намалеят този месец, заради по-намаленият внос от Китай и Сингапур, въпреки че се очаква дизеловите товари от Индия да нараснат.

Забраната на ЕС за руското гориво води до пренасищане с дизел в Азия

Забраната на ЕС за руското гориво води до пренасищане с дизел на един континент

Смята се, че Русия ускорява износа си на дизел за Саудитска Арабия както чрез директни доставки, така и чрез прехвърляне от кораб на кораб