Световните доставки на кафе са изправени пред нов сериозен проблем, след като вторият най-голям производител наложи тежки ограничения в страната заради бързото разпространяване на делта варианта на коронавируса.

Правителството във Виетнам нареди Хошимин, който е хъб за износа на кафе от азиатската държава, да бъде блокиран заради скока в броя на заразените. Също така беше наложен строг контрол на движението между отделните части на страната.

Така износителите са в ситуация, в която нямат възможност да транспортират кафените зърна до пристанищата, от където те пътуват за цял свят. Тези проблеми идват на фона на така или иначе затруднената логистика в световен мащаб, пише Bloomberg.

Защо скоро ще трябва да плащате повече за сутрешната си чаша кафе?

Защо скоро ще трябва да плащате повече за сутрешната си чаша кафе?

Няколко фактора вдигат цената на суровината

От браншовата асоциация Vietnam Coffee-Cocoa Association настояват правителството да разхлаби мерките и предупреждават за сериозно забавяне на доставките.

В отговор от транспортното министерство са наредили да бъде направено всичко възможно продукцията да бъде транспортирана от южните части на Виетнам към производствените центрове.

Цените на кафето растат през последните месеци заради нарушени доставки от страна на големите производители от Южна Америка и Азия. След студа в Бразилия, която е топ производител, сега проблемите във Виетнам и Индонезия носят допълнителен риск за световния пазар на кафе.

Студовете в Бразилия може да унищожат реколта от 600 милиона килограма кафе

Студовете в Бразилия може да унищожат реколта от 600 милиона килограма кафе

Вече има и покачване на цените на дребно