Навсякъде цените растат, а до голяма степен всичко това идва от рязкото поскъпване на основните суровини. И скоро сутрешната чаша кафе също няма да бъде подмината от тази тенденция.

Според публикация на Financial Times, цитирана от Business Insider сортът арабика, който е един от най-разпространените, е поскъпнал до най-високата си стойност за последните 4,5 години от началото на юни насам.

Цената на сорта е достигнала 1,70 долара за паунд, което е значително над нивото ѝ от около преди година, когато тя беше на равнище от около 1,13 долара, сочат данните на специализираната платформа Macro Trends.

По думите на експертите причина за този огромен скок идва от няколко фактора - сериозната суша в Колумбия, където се отглежда кафето, протестите в страната, заболяване, засегнало растенията, както и бавещите се доставки.

Лошата реколта в Бразилия и проблем с доставките изправят света пред недостиг на кафе

Лошата реколта в Бразилия и проблем с доставките изправят света пред недостиг на кафе

Запасите от кафе в САЩ са паднали до шестгодишното дъно

"Това е голям проблем", казва Карлос Мера, който е анализатор в Rabobank. "Има огромно количество, което чака да бъде натоварено към страните, които са най-големите производители на пакетирано кафе", обяснява той.

Германия е сред най-големите износителки на пакетирано кафе в света. Един от местните лидери - Tchibo, се готви да увеличи цената на предлаганите продукти с 50 цента на паунд.

Междувременно сериозен удар от това ще поемат и големите вериги кафенета, като Starbucks и Dunkin Donuts. Освен, че в момента те се борят с остър недостиг на служители, високите цени ще окажат допълнителен натиск върху бизнеса им.