Доставките на кафе намаляват, цените на едро растат, а последиците от глобалния недостиг на транспортни контейнери, който възпрепятства търговията с храни тепърва ще се усещат.

Запасите от кафе в САЩ са паднали до шестгодишното дъно. Спадът в производството след сушата в Бразилия се очаква да доведе до дефицит през следващите месеци, пише Bloomberg.

Фючърсите върху сорт арабика в Ню Йорк са поскъпнали с около 24% от края на октомври. През февруари американските запаси от зелени, непечени зърна кафе намалява с 8,3% на годишна база до най-ниското си ниво от 2015 г., което значи по-малък буфер, който да смекчи спада в бразилската реколта.

По прогнози на Marex Spectron глобалният дефицит на кафе ще стигне до 10,7 милиона чувала през 2021-2022 г., заради по-ниското производство на бразилска арабика. Според Goldman Sachs Group ако производството в Централна Америка не се подобри през следващите години, пазарът ще влезе в структурен дефицит предвид отскока на търсенето.

В помещенията на един от най-големите оператори на складове за кафе в Бразилия Dinamo има останала продукция, чакаща за контейнери. В звеното на компанията в община Мачадо се очаква пристигането на 18 празни контейнера, каза Луис Алберто Азеведо Леви-младши, директор в Dinamo.

Според най-голямата световна корабоплавателна компания A.P. Moller-Maersk A / S, контейнерите и чартърните кораби временно не могат да бъдат закупени или наети, което увеличава задръстванията и води до закъснения.

"Това е временна ситуация. Очакваме нещата да се нормализират през първата половина на 2021 г. ", казаха от компанията.

Мениджърът на италианската верига верига кафенета Diemme Стефано Мартин, казва, че бизнесът все още не усеща пълното въздействие, тъй като още работи по договори, сключени преди прекъсванията на корабоплаването. Компанията оперира 26 ресторанта и кафенета и обикновено внася 30 000 чувала в около 90 контейнера за доставка от Бразилия, Колумбия, Ел Салвадор, Хондурас, Танзания и Индия.